Украйна се отметнала в последния момент от нова сделка с Русия за корабоплаването в Черно море

ЕС и Свят 16.04.2024 14:33 Снимка: ДНЕС+

Украйна се отметнала в последния момент от нова сделка с Русия за корабоплаването в Черно море

Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция по споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море и са се договорили по текст, който е трябвало да бъде обявен от Анкара, но Киев внезапно се е оттеглил. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на четирима източници, запознати с въпроса.

Преговорите се провеждали с посредничеството на Турция след насърчаване от страна на ООН.

През март беше постигнато споразумение "за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море" и въпреки че Украйна не искаше да го подпише официално, Киев даде съгласието си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да го обяви на 30 март - ден преди критични регионални избори, разкриха източниците.

"В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена", обясни един от източниците.

Други трима души потвърдиха тази версия на събитията. Русия, Украйна и Турция отказаха коментар.

Не е ясно защо Киев се е отказал от споразумението.

През февруари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че без нова американска военна помощ Украйна няма да може да защити черноморския коридор, обхващащ западното ѝ крайбрежие близо до Румъния и България.

Разговорите по споразумението за корабоплаване, за които не беше съобщено досега, дават поглед върху тихата дипломация, протичаща при закрити врата, за начините да се накарат двете враждуващи страни да преговарят, макар и засега само за търговското корабоплаване.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви: "Все още се надяваме, че свободата на корабоплаването в Черно море ще надделее".

Турция и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от месеци се опитват да осигурят по-свободното плаване на търговските кораби през Черно море, което в някои райони е превърнато във военноморска зона, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Черно море е ключов маршрут както за Русия, така и за Украйна за доставка на насипни продукти, като зърно, торове и петрол, до световните пазари, въпреки че обемите на морския транспорт са намалели значително след избухването на войната.

В текста на споразумението се посочва, че Турция "като част от посредническите си усилия" се е договорила с Украйна и Русия "за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговски кораби в Черно море" в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване през проливите.

Това споразумение от 1936 г. дава на Турция контрол над Босфора и Дарданелите, както и властта да регулира транзита на военни кораби.

То гарантира и свободното преминаване на цивилни кораби в мирно време и ограничава преминаването на кораби, които не принадлежат на черноморски държави.

Съгласно сделката, почти обявена на 30 март, както Москва, така и Киев е трябвало да предложат гаранции за сигурност на търговските кораби в Черно море, като се ангажират да не нанасят удари срещу тях, да ги задържат или претърсват, докато те са празни или пренасят невоенни товари.

"Тези гаранции не се прилагат за военни кораби и цивилни плавателни съдове, превозващи военни стоки (с изключение на морския транспорт, договорен от страните в рамките на международни мисии)", гласи проектоспоразумението.

"Република Турция информира генералния секретар на ООН, че споразумението е постигнато и се изпълнява с посредничеството на Република Турция. Споразумението влиза в сила след обявяване", се допълва в текста. в проекта.

Турция и ООН бяха посредници за постигането на зърнената сделка, сключена през юли 2022 г., която позволи безопасен износ от Черно море на близо 33 милиона тона зърно от Украйна.

Русия обаче напусна споразумението през юли 2023 г. поради недоволство, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред сериозни пречки.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361