Украйна призна руския напредък към Бахмут

ЕС и Свят 23.01.2023 12:05 Снимка: ДНЕС+

Украйна призна руския напредък към Бахмут

След като десетина дни не споменаваше темата, украинският генерален щаб косвено потвърждава полуобкръжаването на Бахмут.

Сутрешният доклад на украинския генерален щаб от 23 януари косвено потвърждава, че руските войски са близо до оперативното обкръжаване на Бахмут, т.е. до прекъсване на основните пътища към него.

Сред населените места, край които украинските военни са отблъснали нападения през последните 24 часа, в сутрешния доклад се появи и село Ступочки. Това село се намира на пътя, свързващ Бахмут с град Константиновка, който е важен център за снабдяване на гарнизона в Бахмут.

Според доклада боеве се водят и в самия Бахмут.

В Бахмутското направление под обстрел са 21 населени места, като освен самия Бахмут от украинският генщаб изброяват още Верхнокаменско, Краснополовка, Зализне, Белогоривка, Красна гора, Бахмут, Курдюмивка. Под вражески обстрел са и Авдиевка, Невелске, Първомайсо, Красногоровка, Георгиевка и Маринка.

Генералният щаб съобщава, че руснаците "са провели неуспешни офанзиви" в направленията Лиман, Авдийвка и Запорожие и "продължават офанзивите" в направление Бахмут. И в други посоки - водеща е защитата.

Заплахата от руски удари с използване на ракети на сухоземно, морско и въздушно базиране и "дронове камикадзе" остава. Припомняме, че тази нощ за взривове бе докладвано от Харков.

През денононощието противникът е извършил 4 ракетни и 5 въздушни удара. Също така са извършени над 40 обстрела от реактивни системи.

В Запорожско направление над 20 населени места са пострадали от артилерийски огън, сред които Вилно поле, Времивка и Новопил в Доннецк и Хуляй поле, Павловка, Новоданиловка, Степове, Орихов, Щербаки и Мала Токмачка.

В Херсонска област са пострадали районите на населените места Дудчани, Инхулец, Гавриловка, Бургунка, Манастирско, Антоновка и Херсон. Украинският генщаб съобщава, че в последните 5 дни в населените места Виноградове и Бриловка на Херсонска област е пристигнало попълнение на жизнена сила на окупаторите.

Градската болница на Днипро, Запорожска област, е препълнена, като там са изпратени и лекари от Руската федерация.

Едновременно с това назначеният от Москва лидер на сепаратистите в окупираните части на Донецка област Денис Пушилин публикува видеоклип в Telegram, на което се вижда как се разхожда и шофира през необитаеми райони с напълно разрушени сгради. "Днес посетих Соледар", заявява Пушилин в придружаващото иизявление. Русия заяви, че е превзела Соледар в началото на януари. Украйна никога не е потвърждавала това публично./news.bg

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062