Украинските военни ще напускат Северодонецк, ако успеят

ЕС и Свят 24.06.2022 09:27 Снимка: ДНЕС+

Украинските военни ще напускат Северодонецк, ако успеят

Украинската армия ще трябва да напусне Северодонецк. Това обяви вече официално ръководителят на Луганската областна администрация Серхий Гайдай.

"За съжаление нашите военни ще трябва да се изтеглят от Северодонецк, защото няма смисъл да остават на разбитите позиции: броят на жертвите расте", пише Гайдай. Мотив за изтеглянето след настъплението на руската армия е да не се позволи обкръжаване на "нашите момчета" - "безсмислено" е да оставаме на разбити позиции, "защото с всеки изминал ден броят на жертвите в окупираните територии може да нарасне". "Никой няма да допусне нашите момчета да бъдат обградени", заяви Гайдай.

Руснаците са превзели Николаевка, селище югозападно от Лисичанск, близо до пътя Бахмут-Лисичанск.

Според Гайдай в Северодонецк, който руснаците бомбардират ежедневно в продължение на четири месеца, 90% от сградите са разрушени или повредени.

На фронтовата линия в Северодонецк вече са както бойци на въоръжените сили на Украйна, така и на Националната гвардия. Те вече са получили заповед да се изтеглят на нови позиции.

В същото време т.нар. "Институт за изследване на войната" - "мозъчен тръст", основан през 2007 г. от Кимбърли Каган, които се описват като "безпартиен мозъчен тръст, предоставящ изследвания и анализи по въпросите на отбраната и външни работи", твърди, че в това "изтегляне" от Северодонецк и Лисичанск (градовете са сателитни близнаци - бел.ред.) няма да бъде повратна точка в хода на военните действия.

руските войски са постигнали значителни успехи и най-вероятно вече са достигнали южните покрайнини на Лисичанск, но пък загубата на агломерацията Северодонецк - Лисичанск от украинците няма да промени цялостната ситуация в полза на Русия.

"Загубата на Северодонецк и Лисичанск няма да представлява повратна точка във войната. Макар и в продължение на седмици украинските сили да продължиха да понасят големи загуби, като цяло постигнаха целта си - забавиха и деградираха руските сили и им попречиха да се съсредоточат върху по-обещаващи настъпателни направления", пише ISW.

Анализаторите на института смятат, че руските офанзиви вероятно ще се забавят през следващите седмици, независимо дали ще превземат Лисичанск, или не, и това може да отвори за украинците прозорец за предпазливи контраатаки.

В своето обобщение, което изготвят въз основа на много открити източници, анализаторите на ISW припомнят по-специално думите на Серхий Гайдай, ръководител на Луганската областна администрация, че може да се наложи украинската армия да се изтегли от Лисичанск на нови позиции, за да избегне обкръжаване. Това се отнася и до Северодонецк.

Идеологическата привързаност на Кремъл към превземането на Северодонецк, подобно на предишната обсада на "Азовстал", вероятно ще бъде в крайна сметка в ущърб на руските възможности за бъдещи настъпления в Украйна.

ISW също така посочва, че руснаците вероятно са успели да прекъснат магистралата Бахмут-Лисичанск и обстрелват единствения останал път към Лисичанск, водещ от Северск.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648