Украински експерт: Генералната битка за Украйна предстои през август-септември

ЕС и Свят 10.06.2024 14:22 Снимка: ДНЕС+

Украински експерт: Генералната битка за Украйна предстои през август-септември

Русия премина към финалната фаза на Специалната военна операция

До август-септември ще бъдат готови всички условия за прекратяване на конфликта чрез провеждане на генералната битка.

Това заяви полковникът от СБУ (украинското контраразузнаване) в оставка и военен експерт Олег Стариков във видеоблога на журналиста Александър Шелест.

"Те се прдвижват бавно, изпълнявайки плана си. Кога ще са готови? Мисля, че август-септември. Тоест, в действителност, от военна гледна точка, основната стратегическа операция, която ще доведе до края на войната, последната битка - това ще бъде август-септември. Това е от военна гледна точка. Политолозите и политическите стратези също вярват, че това им се получава (на руснаците), колкото и парадоксално да изглежда“, каза Стариков.

В момента Русия провежда втория етап от лятната военна кампания от заключителния етап на Специалната военна операция, изтъкна Олег Стариков.

Според Стариков стратегическата инициатива е в ръцете на руската армия, която сега ще се опита да пробие фронта.

„Бойната тактика на противника, която аз наричам „люлка“, работи прекрасно. Противникът пое стратегическата инициатива, а ние преминахме в стратегическа отбрана. Тактиката на „люлката“ изисква да прехвърляме резерви и те го постигнаха. Сега се търсят слаби места, за да се пробие фронта в тактическо, а след това и в оперативно-тактическо направление. Тоест в момента противникът провежда втория етап от лятната военна кампания на специалната военна операция в заключителната ѝ фаза“, каза Стариков.

Конфликтът в Украйна скоро ще достигне фазата на дипломатическо разрешаване, смята експертът.

„Или Руската федерация преминава към военен компонент, прехвърляне, обявяване на война и преминаване към конвенционална война. Ние я наричаме руско-украинска война, те я наричат ​​Специална военна операция", изтъкна той.

"И така, сега са във финалната фаза на специалната военна операция, да се надяваме, че все пак ще пристъпят към преговори, по законите на войната най-вероятно ще обявят локална война. Въпреки че не искат особено мобилизация, аз говоря за законите на войната, а не за това какво наистина ще се случи. Може би няма да се случи“, каза в заключение Стариков.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532