Училищата в Русия отворят отново врати

ЕС и Свят 15.01.2021 19:46 Снимка: ДНЕС+

Училищата в Русия отворят отново врати

Училищата в цяла Русия отново отварят врати от другата седмица, а втората вълна на епидемията от коронавируса може да е преминала пика си, съобщиха руските власти. Същевременно случаите на коронавирус в Русия от началото на пандемията преминаха прага от 3,5 милиона, предаде Ройтерс.

През октомври учениците от средния курс минаха на дистанционно обучение в интернет като част от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, но не беше наложено толкова строго "затваряне", каквото имаше през пролетта, предава БТА.

Всички училища в момента се връщат към присъствени занятия, с изключение на десет, които са карантинирани, каза днес министърът на образованието Сергей Кравцов, цитиран от Интерфакс.

Наталия Пшенична, представител на регулаторния орган за защита на потребителите "Роспотребнадзор", заяви, че като цяло епидемичната обстановка изглежда се стабилизира въпреки разликите по места. "Можем да приемем, че пикът на заразата вече е преминал", каза тя.

От началото на пандемията властите са засекли около 1500 мутации на коронавируса, каза Анна Попова, ръководителката на "Роспотребнадзор". Русия, която е на четвърто място в света по брой на заразените с коронавируса, възнамерява от другата седмица да започне масова имунизация. Тя разполага с две регистрирани ваксини и според Попова се очаква през следващите няколко дни да одобри и трета.

По-рано днес властите съобщиха, че за последното денонощие в Русия са потвърдени 24 715 нови случая на заразени. Регистрирани са и още 555 смъртни случая, с което официалният брой на жертвите става 64 495./БТА

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359