Уан И: Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат защитени

ЕС и Свят 23.09.2022 20:09 Снимка: ДНЕС+

Уан И: Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат защитени

Вчера в Ню Йорк членът на Държавния съвет и външен министър на Китай Уан И участва в срещата на външните министри на Съвета за сигурност на ООН, посветена на ситуацията в Украйна.

Уан И подчерта, че китайската позиция остава непроменена от началото на военния конфликт и тя е, че суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат защитени, Уставът на ООН трябва да се спазва, а интересите на различните страни в него да се отчитат. Трябва да бъдат подкрепяни всички усилия, които биха били от полза за мирното разрешаване на кризата, посочи Уан И, цитиран от Радио Китай.

Първият дипломат на Китай направи четири предложения за разрешаване на конфликта: преговори, общи усилия за смекчаване на напрежението, за подобряване на хуманитарната ситуация и ограничаване разпространението на конфликта.

Уан И изтъкна още, че в отношението си към кризата Съветът за сигурност на ООН трябва да следва принципите за обективност и справедливост, да се стреми към спиране на военни действия и насърчава разговорите, както и да използва средствата на посредничеството за ускоряване процеса на политическо уреждане на кризата.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648