Труден момент в преговорите за Брекзит

ЕС и Свят 04.12.2020 19:01 Снимка: ДНЕС+

Труден момент в преговорите за Брекзит

Правителството на Германия обяви, че ЕС иска споразумение с Великобритания в сферата на търговията, но "не и на всяка цена", информира АФП.

"Знаем, че времето изтича", каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. "ЕС е готов да постигне споразумение с Великобритания, но не на всяка цена. Всеки има принципи, ясно е, че има червени линии, винаги има място за компромис", отбеляза той.

Правителството на Великобритания пък заяви, че преговорите за Брекзит с ЕС са достигнали до "труден" момент и отхвърли всяко споразумение, което ограничава суверенитета на държавата.

Ние сме в труден момент на разговорите, каза говорител на премиера Борис Джонсън.

Сигурно е, че няма да договорим споразумение, което не зачита нашите основни принципи на суверенитет и връщане на контрола, добави представителят.

"Даунинг стрийт" настоява след изтичането на преходния период на 31 декември да си върне контрола върху британските граници, да регулира държавните субсидии и да управлява риболовните си води.

Правителството обяви също, че следващата седмица ще продължи с прокарването на законодателство, което нарушава споразумението с ЕС за излизането от Общността.

По-рано днес Франция предупреди, че може да наложи "вето" на сделка с Лондон, ако не зачита френските интереси./news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868