Топ експерт в САЩ: Маските може би са по-ефективни от ваксина срещу коронавируса

ЕС и Свят 17.09.2020 08:57 Снимка: ДНЕС+

Топ експерт в САЩ: Маските може би са по-ефективни от ваксина срещу коронавируса

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ доктор Робърт Редфийлд заяви по време на изслушване в Сената, че носенето на маски може би дори е по-ефективно от ваксина срещу коронавируса за ограничаване разпространението на инфекцията, пише "Гардиън".

Пред сенатска подкомисия той заяви, че маските са най-важният инструмент, който в момента притежават. Директорът на CDC повтори, че страната може да постави под контрол вируса, ако американците постоянно носят маски.

Мога да стигна още по-далеч и да кажа, че тази маска e по-голяма гаранция да ме защити от коронавируса от това да си поставя ваксина срещу Covid-19, подчерта Редфийлд. Експертът обясни, че някои американци може и да не придобият имунен отговор, докато маските доказват, че помагат за ограничаване на риска от зараза.

Коментарите на Редфийлд са в разрез с изказване на президента Доналд Тръмп, който вчера коментира пред ABC News, че много хора не искат да носят маски и много хора мислят, че маските не са хубаво нещо.

 

Директорът на CDC каза още, че не очаква да има широкодостъпна ваксина срещу коронавируса до "втората четвърт, третата четвърт на 2021 г.". Иначе експертът е уверен, че ще бъде разработена ваксина през ноември или декември тази година, но първоначално ще има ограничен брой.

Вчера Тръмп обяви, че ще имат ваксина до три или четири седмици./news.bg

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286