Топ духовник в Турция атакуван заради проповедта си в "Света София"

ЕС и Свят 27.07.2020 19:35 Снимка: ДНЕС+

Топ духовник в Турция атакуван заради проповедта си в "Света София"

Топ мюсюлмански духовник в Турция е атакуван заради коментари, които се възприемат като оскърбителни по адрес на основателя на модерната република Мустафа Кемал Ататюрк. Коментарите са направени по време на първата проповед в "Света София" от повече от 86 г., информира АФП.

Али Ербаш, директорът на Диянет (Дирекцията по религиозните въпроси), ръководи молитвите в "Света София" в петък. На тях участваха президентът Реджеп Ердоган и хиляди хора.

 

По-рано този месец турски съд анулира декрет от 1934 г., който превърна "Света София" в музей.

Храмът е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Издигнат е от византийския император Юстиниан I през 537 г., но превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

Но на 10 юли президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно. С подписания от него указ този месец Ердоган предаде контрола над сградата на Диянет.

По време на проповедта в петък Ербаш каза, че "султан Мехмед Завоевател завеща и повери на вярващите това изключително място за молитви като зеницата на окото си при условие, че остане джамия до последния си ден. Всяко имущество, което е завещано, е неприкосновено в нашата вяра и изгаря всеки, който се докосне; хартата на дарителя е незаменима и всеки, който я наруши, е прокълнат. Следователно от онзи ден до днес "Света София" е светилище не само на нашата страна, но също и на умма на пророка Мохамед", имайки предвид мюсюлманската общност.

Опозиционни партии осъдиха думите на Ербаш, тъй като коментарите му са атака срещу Ататюрк.

Националистическата Партия на доброто внесе оплакване в прокуратурата срещу Ербаш, обвинявайки го в нарушаване на турската конституция.

В социалните мрежи стана популярен хаштагът "Али Ербаш, знаеш си мястото".

Ербаш се защити в интервю за всекидневника "Хюриет".

Имах предвид бъдещето, а не миналото. Ататюрк умря преди 82 г., отбеляза той и добави, че молитвите са били за починалите, а не за сквернословие./news.bg

CHF CHF 1 1.81129
GBP GBP 1 2.14119
RON RON 10 4.01171
TRY TRY 10 2.20477
USD USD 1 1.68113