Tesla, Volvo, Ford и Mercedes-Benz съдят Тръмп

ЕС и Свят 24.09.2020 12:57 Снимка: ДНЕС+

Tesla, Volvo, Ford и Mercedes-Benz съдят Тръмп

Автомобилните производители Tesla, Volvo, Ford и Mercedes-Benz съдят администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, информира АФП.

От Tesla на Илън Мъск обявиха, че са внесли съдебна жалба срещу "незаконните" мита, наложени върху някои части, внос от Китай.

Съдебната жалба, внесена в Ню Йорк тази седмица, е насочена срещу наложените от търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър мита от 25% върху списък от продукти, включително резервни части.

Миналата година от офиса на Лайтхайзър отхвърлиха искане на Tesla да бъдат изключени от митата върху компютри и дисплеи, внасяни от Китай, които се използват за електрическия автомобил Model 3. Компанията обяви, че ще пострада от по-високите разходи за компоненти.

Tesla настоява за отмяна на митата и възстановяване на вече платените мита, включително с лихвите.

В жалбата Mercedes обвинява администрацията на Тръмп в безпрецедентна и неограничена търговска война, която засяга износ от Китай за 500 милиарда долара.

Митата са наложени като част от опитите на Вашингтон да принуди производителите да се откажат от китайски технологии и да намали търговския дефицит с Китай.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света и основен двигател на растеж за много производители на коли, особено Tesla./news.bg

CHF CHF 1 1.82822
GBP GBP 1 2.16813
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 1.99697
USD USD 1 1.67194