Тайван обясни кога ще започне война с Китай

ЕС и Свят 23.09.2022 19:45 Снимка: ДНЕС+

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война и Тайпе няма да се предаде. Това заяви високопоставен тайвански служител по сигурността пред "Ройтерс".

Президентът на страната Цай Инуън многократно е предупреждавала, че макар Тайван да иска мир, ще се защити при нападение. Подробности за това какво Тайван би считал за атака, изискваща отговор, обаче досега не бяха уточнени.

Китайските военни действия може да не са толкова директни, каквото би било пряко нападение срещу Тайван - те може да включват действия като блокада в опит Тайван да бъде принуден да приеме управлението на Китай, твърдят анализатори.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Напрежението между Пекин и Тайпе нарасна, след като през август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова.

За да покаже гнева си, Китай организира военни учения около Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за поставянето на острова под блокада. Оттогава Китай продължава военните си действия, макар и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Високопоставеният тайвански служител по сигурността, пожелал анонимност, заяви, че ученията на Китай след посещението на Пелоси са показали какво може да стане в най-лошия случай и са насочили вниманието върху ответната реакция на Тайван.

"Блокадата е акт на война; завземането на офшорен остров е акт на война", категоричен бе той, като уточни, че според Тайпе е малко вероятно Пекин да предприеме някое от тези действия към момента.

"Единствената им цел да завземат офшорни острови, е да ни принудят да преговаряме или да се предадем. Но ние няма да се предадем нито ще преговаряме", отсече служителят.

Освен пряка инвазия, редица военни стратези и дори Министерството на отбраната на Тайван предупредиха, че Китай може да се опита да завладее някой от офшорните острови на Тайван, като Кинмен и Матсу, в непосредствена близост до бреговете на Китай.

По думи на служителя Тайпе не изключва възможността Пекин да започне широкомащабни военни учения близо до Тайван следващата година на фона на приготовленията на острова за президентски избори в началото на 2024 г.

Според него други възможни действия на Китай може да включват засилване на неговата тактика на "сивата зона" близо до Тайван, включително нахлувания с военни лодки или кибератаки.

Служителят заяви, че страни, различни от САЩ, чиито военни кораби прекосяват Тайванския пролив около веднъж месечно, трябва да покажат на Пекин, че нападение срещу Тайван няма да остане без отговор.

"Изграждането на възпираща сила е много важно. Не само Америка, европейските страни и Япония също трябва да се присъединят към силата на възпиране", категоричен бе той.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648