Талибаните: Жената не е собственост, трябва да дава съгласието си за брак

ЕС и Свят 03.12.2021 18:08 Снимка: ДНЕС+

Талибаните: Жената не е собственост, трябва да дава съгласието си за брак

Афганистанското правителство на талибаните издаде декрет за правата на жените, в който се казва, че жените не трябва да се считат за "собственост" и трябва да дават съгласието си за брак. В документа обаче новите управляващи са пропуснали да споменат достъпа на жените до образование или до работа извън дома. Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Жената не е собственост, а е благородно и свободно човешко същество; никой не може да я предаде на друг в замяна на мир. . . или за прекратяване на вражда", се казва в декрета на талибаните, разпространен от говорителя им Забиула Муджахид.

В него се посочват правилата, които ръководят брака и собствеността на жената, като се твърди, че жената не трябва да встъпва насила в брак и вдовиците трябва да получат дял от имуществото на покойния си съпруг.

Съдилищата трябва да отчитат правилата, когато взимат решения, а министерствата на религиозните въпроси и на информацията трябва да поощряват тези правила, се казва още в декрета.

Въпреки това в документа не се споменава, че жените могат да работят или да имат достъп до обекти извън дома си, нито до образование, а тези ограничения бяха сред основните притеснения на международната общност.

По време на предишното си управление от 1996 до 2001 г., талибаните забраниха на жените да напускат домовете си без придружаващ ги роднина от мъжки пол и без да са покрили изцяло главите и лицата си. Забранено беше и на момичетата да получават образование.

Талибаните казват, че са се променили и че средните училища за момичета в някои провинции могат да отворят, но много жени и правозащитници остават скептични./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648