Талибаните вървят в грешна посока, назрява хуманитарна катастрофа, смятат в Германия

ЕС и Свят 07.06.2022 17:41 Снимка: ДНЕС+

Талибаните вървят в грешна посока, назрява хуманитарна катастрофа, смятат в Германия

Германският външен министър Аналена Бербок призова международната общност да изпрати на талибаните в Афганистан посланието, че вървят в грешна посока, съобщава "Ройтерс".

"Нашето влияние върху случващото се в Афганистан е много ограничено. От талибаните зависи да правят разумни избори в свой собствен икономически интерес, а в момента те не правят това", подчерта тя по време на посещение в Исламабад.

Бербок предупреди, че назрява хуманитарна катастрофа в страната.

Не е виновен афганистанският народ, че тяхното правителство беше свалено от талибаните, категорична бе тя.

Бербок добави, че Германия и Пакистан са преструктурирали системата си за превеждане на афганистански бежанци в Германия през Пакистан, с цел ускоряване на процеса, и над 14 000 афганистанци, изложени на риск, са успели да достигнат до Германия през последните месеци.

След като САЩ обявиха решението си да изтеглят войските си от Афганистан, талибаните завзеха контрола над страната. На 15 август те влязоха в столицата Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани избяга от републиката.

През септември талибаните обявиха състава на временно правителство, чиято легитимност обаче все още не е призната от нито една държава. Въпреки предприетите мерки икономическото положение в страната все още е изключително тежко.

Съвместен доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма на ООН в края на октомври 2021 г., сочи, че над половината от населението на Афганистан (около 22,8 млн. души) може да се сблъска с критичен недостиг на храна между ноември и март. Причината е, че талибаните имат достъп само до 0,1% (от 9,4 млрд. долара) от държавните резерви, тъй като голяма част от тях са замразени от САЩ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648