Талибаните призоваха ООН да не се намесва в делата им

ЕС и Свят 23.06.2023 10:36 Снимка: ДНЕС+

Талибаните призоваха ООН да не се намесва в делата им

Министерството на външните работи на талибаните приветства в четвъртък части от изявлението на специалния пратеник на ООН за Афганистан Роза Отунбаева пред Съвета за сигурност. Но в същото време и призова международната общност да избягва намеса в тяхното управление и закони.

"Призоваваме всички участници да спазват задължителната норма за ненамеса и да преустановят всички опити за намеса в нашите вътрешни работи, включително модалностите и състава на нашето правителство и закони", се казва в изявление на талибаните.

Талибаните подчертаха, че Отунбаева е признала "положителните промени", настъпили в Афганистан, като "ефективна забрана на наркотиците" и "макроикономическа стабилност".

"Изявлението на СПГС положи известни усилия да отрази сложните реалности на Афганистан, за разлика от неотдавнашния доклад на екипа за наблюдение на Комитета по санкциите и специалния докладчик по правата на човека, които бяха изпълнени с неточности и силно наклонени, за да отразят политическите програми на някои актьори", се казва в изявлението.

Талибаните остават ангажирани с международните норми и задължения, "които не противоречат на принципите на ислямския закон, не противоречат на културните норми на Афганистан или подкопават националните интереси".

Припомняме, че в доклада на Отунбаева се казва, че  международното признаване като законно правителство на страната остава почти невъзможно, освен ако не премахнат строгите ограничения върху образованието и заетостта на жените и момичетата.

Отунбаева каза пред Съвета за сигурност на ООН, че талибаните са поискали да бъдат признати от ООН и нейните 192 други държави-членки, "но в същото време те действат срещу ключовите ценности, изразени в Хартата на ООН".

След редовните си разговори с талибаните тя заяви: "Аз съм откровена за пречките, които те сами си създадоха чрез указите и ограниченията, които въведоха, по-специално срещу жените и момичетата."

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици на изтегляне от страната след две десетилетия война. Указите на групата, ограничаващи участието на момичета и жени, повлияха на чуждестранната помощ за страната, чиито граждани са изправени пред най-голямата хуманитарна криза в света.

Талибаните първоначално обещаха по-умерено управление, отколкото по време на първия си престой на власт от 1996 до 2001 г., но започнаха да налагат ограничения за жените и момичетата скоро след поглъщането през 2021 г. На жените вече са забранени работни и обществени места, включително паркове, бани и фитнес зали, а на момичетата е забранено да учат след шести клас.

Талибаните също върнаха стриктното си тълкуване на ислямския закон или шариата, включително публичните екзекуции.

Въпреки призивите на ООН Отунбаева съобщи, че няма промяна в ограниченията, включително забраната през април за афганистански жени, работещи за ООН. Тя нарече забраната нарушение на задълженията на Афганистан като член на ООН "да зачита привилегиите и имунитета на ООН и нейните служители, включително афганистанските жени, които работят за нас".

Отунбаева, бивш президент на Киргизстан, повтори, че всички несъществени афганистански служители, както жени, така и мъже, все още си стоят вкъщи, и тя каза, че ООН е "твърда", че жените национални служители няма да бъдат заменени от мъже, "както някои талибански власти предложиха.

В края на април Съветът за сигурност единодушно одобри резолюция, призоваваща талибаните бързо да отменят все по-суровите ограничения, налагани на жените и момичетата, и осъжда забраната за афганистански жени да работят за ООН, наричайки я "безпрецедентна в историята на Обединените нации" ."

Въз основа на дискусии с много хора в Афганистан, каза Отунбаева, става ясно, че указите на талибаните "са силно непопулярни сред афганистанското население" и струват на управляващите "както вътрешна, така и международна легитимност, като същевременно причиняват страдание на половината от населението им и увреждат техните икономика."

В откровена политическа оценка тя каза на членовете на съвета, че режимът на талибаните "остава изолиран и автократичен", с "неотчетна централна власт" и правителство, съставено изцяло от мъже, почти изцяло от своята пущунска и селска база.

Докато афганистанската икономика "остава стабилна, макар и в ниско равновесие", 58 процента от домакинствата се борят да задоволят основните нужди на семействата си, а ООН продължава да отговаря на нуждите на 20 милиона души, които се нуждаят от помощ, каза още Отунбаева.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482