Талибаните приканват бившите управляващи да се завърнат в Афганистан

ЕС и Свят 08.06.2022 17:46 Снимка: ДНЕС+

Талибаните приканват бившите управляващи да се завърнат в Афганистан

Бивш афганистански министър, избягал от страната, след като талибаните завзеха властта миналата година, се е завърнал, съобщава "Ройтерс".

Това се случва след дадените от талибаните гаранции за сигурност като част от инициативата им за привличане на високопоставени лица.

Гулам Фарук Вардак, член на кабинета на бившите президенти Хамид Карзай и Ашраф Гани, е последният от редица завърнали се служители, посочват представители на талибаните. Настоящите управляващи в Афганистан се надяват тези служители да подкрепят правителството, което все още не е спечелило международно признание.

Вардак се е върнал от Турция, съобщи Ахмад Васик, говорителят на отдел, създаден от талибаните, за преговори за завръщането на високопоставени афганистанци от чужбина.

Сред останалите служители, за чието завръщане в страната се водят преговори, са бивш говорител на министерството на отбраната, бивш ръководител на националната енергийна компания на Афганистан и някои военни служители.

Повечето мислят за завръщане, коментира бившият министър на образованието Вардак след пристигането си. Той заяви, че чувства уважение и щастие в дома си, но предупреди, че не всички може да желаят да се завърнат в страната.

Повечето високопоставени служители избягаха от Афганистан, когато талибаните завзеха властта миналия август. Сред тях е и тогавашният президент Ашраф Гани, който сега е в Обединените арабски емирства.

Преди няколко седмици талибаните създадоха 9-членна комисия за преговори за завръщането на тези високопоставени служители. Тя има правомощията да осигури амнистия и сигурност на завръщащите се, както и да им намери работа в частния сектор.

От миналата година бивши държавни лица, особено служители по сигурността, са изправени пред репресии в цялата страна, твърдят международни организации и медии.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648