Талибаните отхвърлят помощта на САЩ, сами борят ДАЕШ

ЕС и Свят 10.10.2021 08:23 Снимка: ДНЕС+

Талибаните отхвърлят помощта на САЩ, сами борят ДАЕШ

Талибаните изключиха всякаква възможност за сътрудничество със САЩ в борбата с тероризма и групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ), предаде New York Post.

"Ние можем да се справим с "Ислямска държава" сами", заяви говорителят на талибаните Сухаил Шахин пред АП, като използва арабското име за терористичната организация.

Припомняме, че висши служители на САЩ и талибаните се срещат този уикенд, за да обсъдят нарастващия поток от терористично насилие. Преговорите се водят в Доха, столицата на Катар, където ислямистите отдавна поддържат политически пост.

Заседанието ще отбележи първата среща лице в лице между двете страни, откакто американските войски се изтеглиха от Афганистан през август.

За Вашингтон приоритет е да се гарантиран, че талибаните позволяват на американците да напуснат безопасно Афганистан и призовават талибаните да не позволява на "Ал Кайда" или други екстремисти да използват афганистанска земя, за да заплашват САЩ, според Axios.

САЩ и талибаните ще обсъдят възможността за отваряне на посолството на Вашингтон в Кабул, съобщи Sputnik в събота, позовавайки се на източник от организацията.

"Възобновяването на работа на посолството на САЩ, премахването на санкциите и формирането на приобщаващо правителство ще бъде на дневен ред", заяви източникът.

Припомняме, че ДАЕШ пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул, при който загинаха най-малко 150 души. За последните дни това е трети атентат и зад всички вероятно стои ДАЕШ.

В началото на седмицата най-малко осем души загинаха, а над 20 бяха ранени при взрив в близост до джамията "Идгах" в Кабул, където се провеждаше церемония по прощаване с майката на Забихулла Муджахид, представител на превзетия властта в страната на талибаните./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448