СЗО предупреждава за дългосрочно въздействие на COVID-19 върху психичното здраве

ЕС и Свят 22.07.2021 18:07 Снимка: ДНЕС+

СЗО предупреждава за дългосрочно въздействие на COVID-19 върху психичното здраве

Въздействието на пандемията върху психичното здраве ще бъде "дългосрочно и широкообхватно". Това предупреди Световната здравна организация (СЗО), след като експерти и ръководители призоваха за действия срещу тревожността и стреса, свързани с COVID-19, информира "Франс прес".

"Всички са засегнати по един или друг начин", отбеляза СЗО в изявление в началото на двудневна среща в Атина със здравни министри от десетки страни.

Допълва се, че "тревогите около предаването на вируса, психологическото въздействие на затварянията и самоизолацията" са допринесли за криза с психичното здраве, заедно със стресовете, свързани с безработицата, финансовите притеснения и социалното отчуждение.

"Въздействията на пандемията върху психичното здраве ще бъдат дългосрочни и с трайни последици", се изтъква в изявлението.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге подчерта, че психичното здраве трябва да се смята за "фундаментално човешко право", подчертавайки как вирусът е разрушил много човешки животи.

"Пандемията разтърси света", отбеляза той на конференцията.

"Повече от четири милиона човешки живота са загубени в световен мащаб, поминъци са унищожени, семейства и общности са разделени, бизнеси фалираха, а хора са лишени от възможности", обрисува тежката ситуация Клуге.

СЗО призова за укрепване на услугите за психично здраве като цяло и подобряване на достъпа до грижи чрез технологии.

Тя също така призова за по-добри услуги за психологическа подкрепа в училища, университети, работни места и за хората на фронтовата линия на борбата срещу COVID-19.

Министрите изслушаха 38-годишна гъркиня, наречена Катерина, която им разказа как се е лекувала от психиатрично разстройство от 2002 г. и се е справяла добре, докато пандемията не удари.

Тя вече не е можела да присъства в групи за лична подкрепа и не е можела да види баща си, което я е принудило да ускори лечението си.

"Натискът на социалната изолация доведе до повишена тревожност", оплака се тя./news.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565