СЗО: Covid ще продължи да се разпространява, докато хората се смесват и пътуват

ЕС и Свят 25.11.2021 09:11 Снимка: ДНЕС+

СЗО: Covid ще продължи да се разпространява, докато хората се смесват и пътуват

Вирусът SARS-CoV-2 ще продължи да се разпространява интензивно, докато обществата се връщат към социалното смесване и мобилност от предпандемичния период, каза в сряда директорът по спешни случаи на Световната здравна организация (СЗО) Майк Райън.

Мария ван Керкхове, технически ръководител на СЗО по COVID-19, каза, че през ваканционния период в края на годината е важно всеки да вземе мерки за защита срещу COVID-19, включително ваксинация и социално дистанциране.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус изрази загриженост, че ваксините срещу COVID-19 вдъхват "фалшиво чувство за сигурност", съобщава ТАСС.

"Загрижени сме за фалшиво чувство за сигурност в много страни и общности", каза той на брифинг в Женева.

Може да има усещането, че с ваксините "приключва пандемията COVID-19 и ваксинираните не трябва да вземат никакви предпазни мерки".

"Ваксините спасяват животи, но не предотвратяват напълно предаването на вируса", каза Гебрейесус.

Преди появата на вариант делта на коронавирус, се съобщава, че ваксините са намалили предаването с около 60%, а след неговото появяване процентът е спаднал до около 40%.

Въпреки че Европа отново е епицентърът на пандемията COVID-19, никоя страна не е извън опасност, каза той.

В тази връзка ръководителят на СЗО призова всички държави да продължат да предприемат всеобхватни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус.

Такива мерки включват носене на маски и физическо дистанциране. Освен това обществеността се съветва да избягва местата с много хора, а срещите трябва да се провеждат на открито или в добре проветриви помещения.

В допълнение към достъпа до ваксинации, хората във всички страни трябва да имат достъп до бързи тестове за коронавирус, както и "нови възможности за лечение".

Според Гебрейесус настоящият хаос с пандемията предполага, че "светът се нуждае от силно глобално споразумение, за да установи правилата за подготовка и реагиране на пандемии".

На тази тема ще бъде посветена специалната сесия на Световната здравна асамблея, която ще се проведе в Женева от 29 ноември до 1 декември, припомни шефът на СЗО, като изрази увереност, че този форум ще послужи като "стартова площадка" за стартиране разработването на международен документ./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448