СЗО: Чистият въздух спасява животи

ЕС и Свят 24.09.2021 12:06 Снимка: ДНЕС+

СЗО: Чистият въздух спасява животи

Световната здравна организация (СЗО) публикува актуализирани „Глобални насоки за качеството на въздуха” за първи път от 15 години, очертавайки пътя към екологично по-чист свят. От организацията отбелязват, че превишаването на новите допустими нива на замърсителите на въздуха е свързано със значителни рискове за здравето, а спазването им може да спаси милиони животи.

Основната промяна в новите насоки е по-ниското ниво на допустимите замърсители, надвишаването на които прави въздуха вреден. Поради екстремното състояние на замърсяване на въздуха в световен мащаб, бяха посочени и краткосрочни междинни цели за подобряване на чистотата на въздуха.

Докладът подчертава значението на намаляването на замърсяването на въздуха за опазване здравето на хората по целия свят, както и за опазване на околната среда, тъй като намаляването на вредните емисии допринася и за борбата с изменението на климата.

„През 2019 г. повече от 90% от световното население е живяло в райони, където концентрациите на вредни вещества надвишават указанията на СЗО за качеството на въздуха от 2005 г.“, отбелязват от СЗО.

Генералният директор на организацията д-р Тедрос Гебрейесус каза: „Призовавам всички държави да следват насоките и да постигнат критериите / за чистота на въздуха/, за да спасят човешки животи и да помогнат за справяне с климатичната криза“.

"Всяка година излагането на замърсяване на въздуха се изчислява като причина за 7 милиона преждевременни смъртни случаи и води до загуба на още милиони здрави години живот", каза Гебрейесус.

Последните Глобални насоки на СЗО за качеството на въздуха, публикувани през 2006 г., силно повлияха на глобалните политики, насочени към ограничаване на замърсяването на въздуха. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448