Световната банка отпуска на Турция заем от 895,7 млн. евро за възобновяема енергия

ЕС и Свят 22.09.2023 15:24 Снимка: ДНЕС+

Световната банка отпуска на Турция заем от 895,7 млн. евро за възобновяема енергия

Турция е подписала със Световната банка споразумение за заем в размер на 895,7 милиона евро, съобщи министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек, цитиран от частната телевизия НТВ. Средствата ще бъдат използвани за посрещане на финансовите нужди на министерствата и местните власти по отношение на инвестициите във възобновяемата енергия и водната ефективност, уточнява БТА.

"Ние действаме като мост за посрещане на финансовите нужди на министерствата и местните власти по отношение на възобновяемата енергия и водната ефективност. В тази връзка подписахме споразумение за заем със Световната банка на обща стойност 895,7 млн. евро", каза той.

Министърът напомни, че Световната банка беше обявила, че ще предостави на Турция финансов пакет в размер на 35 млрд. долара. "С новите споразумения, които подписахме, размерът на финансирането от банката вече достигна приблизително 3,2 млрд. долара", каза още той.

Шимшек уточни, че 500 млн. евро от заема от Световната банка ще отидат за "Проект за възобновяема енергия в публичния сектор и общините" на Министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата и турската държавна банка за развитие и инвестиции Иллер (İller Bankası или Ilbank). Финансиране в размер на 395,75 млн. евро ще бъде насочено към проект за повишаване на ефективността на водните ресурси, който ще се изпълнява от държавната Дирекция по водите и Иллер банк.

Министърът припомни, че в средносрочната програма на правителството има специална глава за "зелена трансформация" и тези проекти са приоритизирани в публичните инвестиции. По неговите думи ако инвестициите във възобновяеми енергийни източници се реализират в срок от три години, вместо да се разпределят за следващите 10 години, дефицитът по текущата сметка и външната зависимост ще намалеят.

Според министъра финансовата помощ на стойност 35 милиарда долара, обещана от Световната банка, може да бъде използвана за нови инвестиции в реалния сектор, особено за възстановителни дейности в района на земетресението и за зелена трансформация.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482