Световната банка няма да изслушва Кристалина Георгиева по обвиненията

ЕС и Свят 27.10.2021 12:12 Снимка: ДНЕС+

Световната банка няма да изслушва Кристалина Георгиева по обвиненията

Бордът на директорите на Световната банка отхвърли искането на ръководителя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева за среща в нейна защита срещу обвиненията, че като изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г. е била замесена в манипулиране на данни за доклада "Да правиш бизнес"(Doing Business) от 2018 г. в полза на Китай, съобщава "Ройтерс".

Адвокат, нает от Георгиева, е поискал срещата в петък с писмо от 17 страници, изпратено до ръководителя на борда на банката. В него се посочва, че въпросният доклад, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale, е бил неправилно подготвен, нарушавал е процесуалните права на Георгиева и е основавал главното си заключение на невярно предположение.

Според авторите на доклада на WilmerHale, който беше публикуван през септември, служителите на Световната банка са допуснали различни нарушения при съставянето на рейтинга "Да правиш бизнес.

Годишните доклади на "Да правиш бизнес" оценяват бизнес средата в различни страни. Докладът на одиторите на WilmerHale обаче твърди, че в случая с Китай данните са били променени, включително под натиска на тогавашния президент на Световната банка Джим Йон Ким, както и под влияние на Георгиева.

Българката категорично отрече обвиненията, а бордът на Международния валутен фонд, който Георгиева оглавява от октомври 2019 г., не намери убедителни доказателства, за да подкрепи обвиненията спрямо нея в неправомерни действия.

Бордът на Световната банка е заявил на адвоката на Георгиева, че би било неподходящо да се среща или изслушва Георгиева, тъй като няма роля в друго разследване, провеждано от WilmerHale за потенциални нарушения от настоящи или бивши банкови служители./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448