Свалиха имунитета на бившия канцлер Себастиян Курц

ЕС и Свят 19.11.2021 12:48 Снимка: ДНЕС+

Свалиха имунитета на бившия канцлер Себастиян Курц

Австрийският парламент свали имунитета на консерватора Себастиан Курц, с което единодушно даде ход на разследването за корупция, заради което той се оттегли от поста си на канцлер по-рано тази година, съобщи АПФ.

През 2017 г. Курц стана най-младият избран лидер в света с антимиграционна платформа. Той се оттегли през октомври, след като беше замесен в мащабно разследване за корупция. Оттогава той е защитен от наказателно преследване по силата на факта, че е лидер на парламентарната група на своята Народна партия (АНП) и член на парламента.

Себастиян Курц заяви по-рано, че иска имунитетът му да бъде свален, за да може разследването да продължи, като настоя, че иска да се бори с „фалшивите“ твърдения, които му костваха работата като канцлер.

Скандалът с Курц избухна през октомври, когато прокурори нахлуха на няколко места, включително в канцлерството и финансовото министерство. Те проверяваха твърденията, че най-близкото обкръжение на Курц е използвало публични средства, за да плати за социологически проучвания, изкривени за подобряване на имиджа му.

Прокурорите също така подозират, че в замяна на провеждането на проучванията и на други възторжени публикации за Курц, един от големите таблоиди е получил изгодни публични реклами. Себастиян Курц и девет други лица, както и три организации, са обект на разследване във връзка с аферата. 35-годишният австрийски политик отрича всички обвинения.

Когато беше избран за най-младия правителствен ръководител в света на 31-годишна възраст, консерваторите в цяла Европа приветстваха Курц като политическо дете-чудо, което се харесва на избирателите с твърдо консервативни ценности. Коалицията му с крайната десница се разпадна през 2019 г., когато негов съюзник бе забъркан в корупционен скандал, което доведе до нови избори, на които Курц отново бе избран за канцлер, оглавявайки администрация със Зелените.

Много политически анализатори очакват, че Курц ще се опита да се завърне и нарекоха заместника му, колегата му консерватор Александър Шаленберг, „канцлер в сянка“. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448