Суданската армия призовава запасняците под знамената си

ЕС и Свят 28.05.2023 10:45 Снимка: ДНЕС+

Суданската армия призовава запасняците под знамената си

Призивът към бившите войници да се явят в най-близката военна база изглеждаше насочен към укрепване на армията в битката ѝ с паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), но може да подсили конфликта дни след примирието.

За това съобщи АФП.

Спорадичните сражения продължиха през цялата седмица, въпреки че наблюдателите за прекратяване на огъня Саудитска Арабия и САЩ заявиха по-рано в петък, че спазването на примирието се подобрява, но действията на армията може да показват, че тя се подготвя за дълъг конфликт.

Говорител на армията заяви, че записването в армията ще бъде доброволно. В действащия закон за въоръжените сили на Судан обаче се казва, че пенсионираните войници остават резервисти, които имат право на задължително повторно постъпване в армията.

Това не включва тези, които са отбили само задължителната двугодишна военна служба в Судан.

В петък лидерът на армията Абдел-Фатах ал-Бурхан изпрати писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш с молба да замени своя пратеник Фолкер Пертес, съобщиха източници от суданското президентство.

Източниците не посочват подробности, но Пертес, който беше назначен през 2021 г., настояваше за политически преход към гражданско управление, на който някои представители на армията се противопоставяха.

"Генералният секретар е шокиран от писмото", заяви в петък говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Генералният секретар се гордее с работата, свършена от Фолкер Пертес, и потвърждава пълното си доверие в своя специален представител."

Източници от армията съобщиха, че военните са прехванали и оръжия, внесени контрабандно в суданска провинция на Червено море от чужда държава, без да дават подробности.

В понеделник армията и RSF започнаха седемдневно примирие, което има за цел да осигури достъп до помощи и услуги след сраженията от средата на април, при които загинаха стотици хора и се стигна до бежанска криза.

Въпреки намаляването на сраженията, през седмицата все още имаше съобщения за сблъсъци, артилерийски обстрел и въздушни удари.

Представителите на Саудитска Арабия и САЩ "предупредиха страните за по-нататъшни нарушения и ги помолиха да подобрят спазването на прекратяването на огъня на 25 май, което те направиха", се казва още в съобщението.

Жителите на Хартум, които са останали в града, страдат от сривове в електроснабдяването, водоснабдяването, здравните и комуникационните услуги.

Много домове, особено в заможните райони, са разграбени, както и хранителни магазини, мелници за брашно и други важни обекти.

"Всичко това е част от хаоса на тази война", казва Тайсир Абделрахим, която е разбрала от чужбина, че домът ѝ е ограбен. "Дори да бяхме в Судан, не можеш да направиш нищо по въпроса."

Една от организациите, помагащи на деца, болни от рак, заяви, че къщата за гости, която управлява, е била ограбена, включително сейфът и стаите на пациентите. Децата са били преместени преди това.

Около 1,3 млн. души са избягали от домовете си - през границата или в рамките на огромната държава.

Министерството на здравеопазването съобщи, че най-малко 730 души са загинали, въпреки че истинската цифра вероятно е много по-висока.

Тъй като половината от 49-милионното население на Судан се нуждае от помощ, Американската агенция за международно развитие съобщи, че с кораби се изпраща зърно за изхранването на 2 милиона души за един месец.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361