Стрелецът от Хамбург: Автор на книга за Апокалипсиса и разтревожен предприемач

ЕС и Свят 12.03.2023 10:41 Снимка: ДНЕС+

Стрелецът от Хамбург: Автор на книга за Апокалипсиса и разтревожен предприемач

Появяват се подробности за стрелеца, застрелял шестима Свидетели на Йехова в Германия. Те очертават картината на разтревожен бизнесмен, борещ се с параноята и написал книга на тема апокалипсис.

Полицията идентифицира убиеца като Филип Ф., 35-годишен бивш член на християнската група, който се е насочил към паството в заседателната зала в Хамбург, преди да насочи оръжието към себе си.

Разследващите все още търсят мотив за кървавото нападение в четвъртък вечерта, когато бяха убити 8 души, а други 8 бяха ранени.

В Amazon Филип Ф. рекламираше самопубликуваната си книга "Истината за Бога, Исус Христос и Сатаната", смесица от съвети за бизнес управление и фундаменталистка проза.

Тя вече е премахната от сайта, но германските медии твърдят, че в нея подробно се описва тригодишното му "лично пътуване в ада" и се описва "висше небесно управление" със 101 милиона духовни същества.

Филип Ф. казва, че е израснал в строго евангелистко семейство и според сведенията е имал "пророчески сънища" в детството си.

В книгата от 292 страници пандемията от ковида и войната в Украйна са представени като божествени наказания и са изложени опасения за Трета световна война.

Според вестник "Дер Шпигел" написаното изразява проруски и женомразки възгледи.

Професионалният уебсайт на стрелеца е изпълнен с препратки към Библията и футболния клуб "Ливърпул".

Той подкрепя премахването на двигателите с вътрешно горене и се застъпва за "максимизиране на щастието в живота на хората и животните".

Пълно е и с пророчества - той предвижда "голяма промяна в архитектурата на света, в който живеем", и в небето, "където живеят хора-призраци".

На уебстраницата си и в профила си в LinkedIn Филип Ф. се представя като успешен бизнесмен.

Той предлага консултантски услуги и услуги по общо управление за 250 000 евро (266 162 долара) на ден, като оправдава грандиозната сума със самопровъзгласената си способност да "генерира добавена стойност от 2,5 милиона евро" за компаниите.

Той рекламира и своя "холистичен" подход, включващ "теология и право".

Самотният предприемач е загубил работата си през 2020 г. и се описва като самостоятелен финансов консултант, въпреки че на уебсайта му не се споменават скорошни назначения.

Разследващите твърдят, че той изглежда е бил въвлечен в спорове с няколко компании, като е подал криминални жалби, включително срещу баварска фирма, в която преди това е работил.

Полицията съобщава, че стрелецът е напуснал религиозната общност преди около година и половина, "очевидно не в добри отношения".

През януари до органа за контрол на оръжията е изпратен анонимен сигнал. В него се твърди, че Филип Ф. може да страда от недиагностицирано психично заболяване и да изпитва "особен гняв срещу членове на религията или срещу Свидетелите на Йехова и бившия си работодател".

Полицията го посетила в скромния му апартамент в сива сграда в западната част на ханзейския град, но заявила, че не е открила нищо сериозно и си тръгнала, като заявила, че той е бил "сговорчив".

Според германските медии той е бил малко известен в квартала си.

Той е притежавал законно оръжието, което е използвал при нападението.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648