Страх от рецесия срина световните борси

ЕС и Свят 13.06.2022 18:26 Снимка: ДНЕС+

Страх от рецесия срина световните борси

Страх от рецесия срина световните борси, като международните агенции отбелязват, че това обхваща, както цените на акциите, така и цените на петрола и биткойна. След данните за инфлацията акциите в САЩ и Европа се сринаха още в петък, а Азия последва примера им в понеделник.

Европейските фондови пазари увеличиха загубите си отпреди края на седмицата, като спаднаха с около два процента преди повторното отваряне на Уолстрийт.

Лондон понесе удар и от данните, показващи, че икономиката на Обединеното кралство се е свила през април за втори пореден месец.

Световните цени на петрола, чието рязко покачване допринесе в значителна степен за нарастващата инфлация, се понижиха с около 1,5%, тъй като високите разходи за живот увеличават очакванията за рецесия. Възможността за нови ковид  ограничения в големите градове на Китай също натежа върху фючърсите на суровия петрол, тъй като страната е основен потребител на петрол. Нови огнища на коронавирус в Шанхай и Пекин накараха властите да въведат отново мерки за ограничаване на разпространението му.

Биткойнът се срина до 18-месечно дъно под 25 000 долара, тъй като инвеститорите избягват рисковите активи в условията на жестоката разпродажба на световните пазари. Според анализатори през последните няколко години се забелязва засилена корелация между традиционните акции, които също се сринаха, и пазара на криптовалути.

Инвеститорите останаха изненадани в петък, когато данните показаха, че инфлацията в САЩ е скочила до 8,6% през май, което е най-бързият темп от повече от 40 години, като войната в Украйна допълнително подхрани цените на енергията и храните. Показанията доведоха до разпалени спекулации, че Фед вече ще обмисля еднократно вдигане на лихвения процент със 75 базисни пункта.

„По-високото от очакваното отчитане на инфлацията в САЩ продължава да причинява болка на пазарите, тъй като потушава надеждата, че Федералният резерв на САЩ може да успее да свали крака си от педала за повишаване на лихвените проценти“, твърди инвестиционният директор на AJ Bell Ръс Молд.

На този фон американската валута успя изплува и да поскъпне спрямо основните си конкуренти заради статута си на инвестиционно убежище и поради очакванията за агресивно повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Доларът достигна 24-годишен връх спрямо йената, като за първи път проби над 78 индийски рупии. Той скочи с един процент и спрямо паунда.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648