ЕС и Свят 12.10.2021 11:55 Снимка: ДНЕС+

Стоящ до ядрени ракети, вождът на Северна Корея обвини САЩ и Сеул, че застрашават мира

Стоейки до най-големите ракети на Северна Корея, комунистическият вожд Ким Чен-ун коментира, че развитието на оръжия от неговата страна е необходимо в условията на враждебна политика на САЩ и усилената военна подготовка в Южна Корея, съобщи севернокорейската държавна телеграфна агенция.

Пхенян засилвал армията си само за самозащита, а не да започва война, увери Ким в реч на Изложението за развитие в отбраната.

Ким направи коментарите, стоейки до различни оръжия, включително междуконтиненталните балистични ракети на страната, показват снимки в печатния официоз на управляващата партия "Родон Синмун". Сред тях беше "Хвасон-16", най-голямата междуконтинентална балистична ракета на Северна Корея, показана на военен парад през октомври 2020 г., но която все още не е изстрелвана тестово.

"Ние не обсъждаме война с никого, а по-скоро да предотвратим самата война и буквално засилваме възпиране на войната за защита на националния суверенитет", настоя той и добави, че основният враг на Северна Корея бил "самата война".

Двете Кореи са в ускоряваща се надпревара във въоръжаването, като двете страни тестват все по-модерни балистични ракети с малък обсег и други оръжия.

Наскоро Южна Корея изстреля от подводница първата си балистична ракета, планира да произведе големи нови оръжия, включващи самолетоносачи, и закупи американски стелт изтребители F-35.

Северна Корея продължи напред с ракетната си програма, а анализатори посочват, че е започнала голямо разширяване на основния си ядрен реактор, използван за производство на гориво за ядрени бомби.

САЩ отбелязаха, че са готови по всяко време да проведат дипломатически преговори със Северна Корея. Пхенян отвърна, че нямал интерес, докато Вашингтон поддържа политики като санкции и военни дейности в Южна Корея.

Уверенията на САЩ, че те нямат враждебни чувства към Северна Корея, са трудни за вярване на фона на продължаващите "погрешни преценки и действия", изтъкна Ким, без да уточнява.

Очаква се съветникът по национална сигурност на Южна Корея Су Хун да се срещне с американския си колега Джейк Съливан във Вашингтон днес, за да обсъдят Северна Корея.

След като пристигна във Вашингтон вчера, Су каза пред репортери, че планира да обсъди предложението на президента Мун Дже-ин за официално обявяване на края на Корейската война от 1950-1953 г., която завърши с примирие, а не с официален мирен договор, и за евентуално смекчаване на санкциите срещу Северна Корея, уточни южнокорейската агенция "Йонхап".

Миналата седмица двете Кореи възстановиха горещите си линии, които Северна Корея прекъсна преди месеци, като Пхенян призовава Сеул да засили усилията за подобряване на отношенията, след като критикува това, което нарече двойни стандарти за развитието на оръжия.

"Неограничените и опасни" усилия на Южна Корея за укрепване на нейната армия "разрушават военния баланс на Корейския полуостров и увеличават военната нестабилност и опасност", изтъкна Ким в речта си.

"Под абсурдния предлог за потискане на заплахите ни, Южна Корея открито изрази желанието си да придобие превъзхождаща позиция във военната мощ в различни случаи", добави той./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448