Стотици арести след мащабна международна операция срещу организираната престъпност

ЕС и Свят 08.06.2021 12:46 Снимка: ДНЕС+

Стотици арести след мащабна международна операция срещу организираната престъпност

Операцията е била успешна благодарение на приложение за кодирано общуване, контролирано от ФБР

Стотици арести в рамките на продължила 3 години огромна операция срещу организираната престъпност, предадоха световните агенции.

До арестите се е стигнало, след като австралийската федерална полиция и ФБР тайно са държали под наблюдение комуникациите между фигури от подземния свят.

Това довело до арести в 18 държави.

Органите на реда са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите на всякакъв род престъпници – от такива, свързани с мафията до организирани групи, пояснява Би Би Си.

До прехващането на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР.  Приложението е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон е можело да се общува само с друг подобен телефон.

В рамките на акцията са били иззети и наркотици, оръжия и пари в брой.

Австралия заяви, че е арестувала 224 души в резултат на операцията и е действала по 20 „заплахи за убийство“, което потенциално е спасило живота на много невинни.

Полицията в Нова Зеландия нарече операция „Троянски щит“. Те заявиха, че са повдигнали над 900 обвинения по отношение на 35-ма арестувани.

Иззети са около 3,7 милиона новозеландски долара (1,9 милиона британски лири, 2,7 милиона долара) активи./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448