Столтенберг призова Китай да повлияе върху Русия за спиране на войната

ЕС и Свят 23.09.2022 19:14 Снимка: ДНЕС+

Столтенберг призова Китай да повлияе върху Русия за спиране на войната

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди войната на Русия срещу Украйна по време на разговори с китайския външен министър Ван И в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, информира Пресслужбата на Алианса.

"Призовах Китай да използва влиянието си върху Русия да сложи край на войната си в Украйна", каза генералният секретар, добавяйки, че той също така е подчертал загрижеността на НАТО относно човешките права и военната активност на Китай близо до Тайван. "Ние сме готови да продължим нашия диалог за глобалната сигурност", каза той.

Новата стратегическа концепция на НАТО, приета от съюзническите лидери на срещата на върха в Мадрид през юни, гласи, че "декларираните амбиции и политики на принуда на Китай предизвикват нашите интереси, сигурност и ценности". Той също така подчертава, че съюзниците от НАТО "остават отворени за конструктивен ангажимент с Китайската народна република, включително за изграждане на реципрочна прозрачност, с оглед на защитата на интересите на Алианса в областта на сигурността".

Генералният секретар и китайският външен министър се срещнаха за последен път лично в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността през 2020 г. Двамата лидери също разговаряха чрез видеоконференция през септември 2021 г. за разговори относно отношенията между НАТО и Китай и предизвикателствата пред международната сигурност.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648