S&P: Спад в икономическата активност в еврозоната, засилват се опасенията от рецесия

ЕС и Свят 23.09.2022 14:52 Снимка: ДНЕС+

S&P: Спад в икономическата активност в еврозоната, засилват се опасенията от рецесия

Икономическата активност в Европа отново е спаднала през септември, показват данните от проучване на S&P. Според експертите това от своя страна  засилва очакванията за настъпване на рецесия.

„Икономическият спад в еврозоната се е задълбочил през септември, като бизнес активността се е свила за трети пореден месец“, отбелязват още от рейтинговата агенция.

„Макар и скромен, темпът на спад се е ускорил до такъв, който, с изключение на пандемичните прекъсвания, е най-силен от 2013 г. насам“, става ясно още от данните.

Индексът на мениджърите по покупките се понижи от 48,9 през август до 48,2 през септември, като резултат под 50 означава свиване на икономиката.

„Рецесията в еврозоната е на дневен ред, тъй като компаниите съобщават за влошаване на бизнес условията и засилване на ценовия натиск, свързан с нарастващите разходи за енергия“, коментираха икономисти от S&P Global Market Intelligence.

„Германия е изправена пред най-тежките условия, като икономиката се влошава с темпове, които не са наблюдавани извън пандемията от световната финансова криза насам“, коментират още те.

Растящите цени на енергията и рязкото повишаване на разходите за живот удрят по търсенето и ограничават производствената продукция.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е исторически максимум, а анализаторите прогнозират, че до края на годината показателят може да достигне двуцифрено число.

Европейската централна банка повиши лихвените си проценти с рекордните 75 базисни пункта този месец и обеща да направи всичко възможно, за да ограничи скока на потребителските цени.

Според икономистите индикациите сочат свиване на еврозоната с 0,1% през третото тримесечие на 2022 г. и рязко засилване на спада през четвъртото.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648