Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

ЕС и Свят 27.09.2021 13:46 Снимка: ДНЕС+

Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

Германските социалдемократи (СДП) обявиха днес, че ще започнат процеса за съставяне на тройна коалиция, като те ще ръководят правителство на Германия за първи път от 2005 г., след като спечелиха с малка разлика парламентарните избори вчера, информира "Ройтерс".

Кандидатът на социалдемократите за канцлер Олаф Шолц посочи, че има за цел да изгради коалиция със Зелените и либералните свободни демократи (СвДП), като настоя, че германците са гласували да изпратят консерваторите на Ангела Меркел в опозиция след 16 години на власт.

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП", подчерта 63-годишният Шолц пред ликуващи привърженици в централата на партията си в Берлин, стиснал китка червени и бели цветя.

"Избирателите много ясно си казаха думата... Те укрепиха три партии - социалдемократите, Зелените и СвДП - и затова това е ясният мандат, който гражданите на тази страна са дали - тези три трябва да съставят следващото правителство", изтъкна той.

Според предварителните резултати СДП печели 25,7% от гласовете, изпреварвайки консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел, който печели само 24,1 на сто от гласовете. Зелените събраха 14,8%, а СвДП имат 11,5% подкрепа.

Възстановяването на СДП бележи колебливо съживяване за лявоцентристките партии в някои части на Европа след избирането на демократа Джо Байдън за президент на САЩ през 2020 г. Норвежката лявоцентристка опозиционна партия също спечели изборите по-рано този месец.

Шолц, който беше финансов министър в отиващата си "голяма коалиция" на Меркел, заяви вчера, че се надява да договори коалиция преди Коледа. Но неговият опонент от християндемократите Армин Лашет, който е на 60 години, настоя, че все още може да се опита да състави правителство, въпреки че води консерваторите до най-лошия изборен резултат в тяхната историята.

Меркел, която не се стремеше към пети мандат като канцлер, ще остане на поста по време на коалиционните преговори, които ще определят бъдещия курс на най-голямата икономика в Европа.

Германските акции поскъпнаха в понеделник, като инвеститорите бяха доволни, че подкрепящата бизнеса СвДП изглежда ще се присъедини към следващото правителство, докато крайнолявата "Левица" не успя да спечели достатъчно гласове, за да бъде смятана за коалиционен партньор.

"От гледна точка на пазара би трябвало да е добра новина, че лявата коалиция е математически невъзможна", коментира Йенс-Оливер Никлаш, икономист от LBBW, добавяйки, че другите партии имат достатъчно общи неща, за да намерят работещ компромис.

"Личностите и министерските позиции вероятно ще бъдат по-важни в крайна сметка от политиките", подчерта още той.

Партиите ще започнат да общуват помежду си днес за възможни съюзи в неформални разговори.

Зелените и СвДП заявиха късно снощи, че първо ще разговарят помежду си, за да търсят области на компромис, преди да започнат преговори дали със СДП, дали с консерваторите.

Ако Шолц успее да сформира коалиция, бившият кмет на Хамбург ще стане едва четвъртият канцлер на СДП след Втората световна война и първият, откакто Меркел пое поста от Герхард Шрьодер през 2005 г.

Ако Шолц успее да договори споразумение със Зелените и СвДП, Зелените могат да осигурят външния министър, както направиха с Йошка Фишер в предишния си двустранен съюз със СДП, докато СвДП желаят Министерството на финансите./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448