Следователи влязоха във вилата и апартамента на мъжа, прострелял Фицо

ЕС и Свят 19.05.2024 09:10 Снимка: ДНЕС+

Следователи влязоха във вилата и апартамента на мъжа, прострелял Фицо

Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство

Следователи иззеха в петък, 17 май, документи и доказателства от апартамента на заподозрения за нападението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Следователите заведоха Юрай Цинтула, пенсионер на 71 години, до апартамента му в Левице, откъдето иззеха доказателства. След това го откараха до близкия град Яблоновце, за да бъдат извършени претърсвания във вила, в която заподозреният и съпругата му са прекарали известно време, според местните медии, цитирани от БТВ.

Юрай Цинтула е обвинен в опит за убийство. Местните медии твърдят, че той е 71-годишен бивш охранител в търговски център и автор на три стихосбирки.

Стрелбата в сряда беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и предизвика международно осъждане.

Покушението предизвика вълни на шок в цяла Европа и породи безпокойство за поляризираната и трескава политическа ситуация в Словакия, която има население от 5,4 милиона души.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо претърпя двучасова операция в петък, което увеличи надеждите за възстановяването му. Състоянието на словашкия премиер е стабилизирано, но остава сериозно.

Днес нападателят се яви за първи път в съдебната зала в Пезинок, малък град недалече от столицата Братислава. Сградата на съда беше охранявана от маскирани полицаи, въоръжени с пушки.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955