Следователи от Европейската прокуратура поеха разследването на СМС-те на шефа на ЕК с Pfizer

ЕС и Свят 01.04.2024 11:39 Снимка: ДНЕС+

Следователи от Европейската прокуратура поеха разследването на СМС-те на шефа на ЕК с Pfizer

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, посочи говорителят на прокуратурата в Лиеж, предава европейската редакция на Politico

Следователи от Европейската прокуратура (EPPO) през последните месеци поеха работата от белгийските прокурори, разследващи Фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, според правни документи. Въпреки че прокурорите на Европейската прокуратура разследват предполагаеми престъпления, все още никой не е обвинен във връзка със случая.

Първоначално разследването беше открито от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство – въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите от проевропейско правителство, водено от Доналд Туск.

Жалбата на Балдан беше съсредоточена около предполагаема размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и директорът на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от Covid-19, в афера, наречена Pfizergate.

New York Times, който първи разкри, че размяната е станала, докато двамата лидери са уговаряли условията на сделката, започна паралелно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура сега разследва случая, рискува да постави допълнителен контрол върху ролята на председателя на Комисията в мега сделката за ваксини, чиято приблизителна стойност е над 20 милиарда евро. Развитието идва в деликатен момент за Фон дер Лайен, докато тя се опитва да бъде излъчена за втори мандат начело на Европейската комисия. Брюксел засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за Фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава повдигна въпроси, като Politico разкри в края на миналата година, че има пропилени дози за най-малко 4 милиарда евро. Оттогава договорът за ваксината с Pfizer бе предоговорен.

Активисти за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но Фон дер Лайен досега избягваше да говори за него. На директен въпрос, зададен й от Politico относно изчезналите текстови съобщения, Фон дер Лайен изтъкна: "Всичко необходимо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите".

През 2022 г. EPPO обяви, че разглежда по-общо доставките на ваксини в ЕС, но това е първият път, когато службата е изрично свързана с Pfizergate.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319