След земетресението в Турция: Новите сгради - максимум на 4 етажа

ЕС и Свят 07.05.2023 10:43 Снимка: ДНЕС+

След земетресението в Турция: Новите сгради - максимум на 4 етажа

Точно три месеца след опустошителните земетресения в съседна Турция е взето решение новите сгради в единайсетте засегнати провинции да са максимум на четири етажа, като ще се вземат превантивни мерки срещу земетресения при строежа им. Това казаха за Би Ти Ви общинските власти в Кахраманмараш.

Столицата на Хатай – Антакия, е обезлюдена. А в по-малките населени места край Къръкхан палатките и контейнерите от гражданската защита все още не са достигнали до хората. За да не останат на улицата, работодателите им ги подсигуряват. Разположени са извън населените места. Там обаче липсват хигиенни условия, а децата не посещават училище.

Както в останалите засегнати места, в Антакия и в Кахраманмараш също има хора в палатки, на места и в жилищни контейнери, които са доставени от държавата.

От два месеца Гюлдане Доан живее в един такъв контейнер с още шестима души от семейството си. Тук получават всичко необходимо за живот, дори има и работа за децата ѝ. Освен подслона, семейството получава и два пъти финансова подкрепа от държавата - над 20 000 турски лири.

„Не искаме пари, а нов дом. Не можем да забравим земетресението. Загубихме си домовете, нещата ни са разхвърлени, всичко, което от деца сме градили, се разпадна“, разказва Гюлдане Доан.

Еюп Коркмаз губи бизнеса си след земетресението. Без работа е вече три месеца. Сега общината е осигурила 68 пазари в Кахраманмараш, където хора като него започват бизнеса са си наново. „Ще мине време, докато започнем да живеем нормално“, казва Еюп Коркмаз, който продава дюнери.

„Икономиката започна да се събужда. Нови домове хората ще получат до година“, отбелязва и Бейтулах Гонджа, директор на дирекция в община Кахраманмараш.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583