Скот Ритър: Зеленски – корумпираният комик в ролята на диктатора

ЕС и Свят 29.05.2024 18:25 Снимка: ДНЕС+

Скот Ритър: Зеленски – корумпираният комик в ролята на диктатора

Няма нищо осъдително воюваща държава да бъде принудена да премине към диктатура, но президентът на Украйна Володимир Зеленски е най-неподходящият човек за това.

Това заяви Скот Ритър, пенсиониран морски пехотинец, офицер от военното разузнаване и американски военен анализатор, в интернет блога Dialogue Works.

"Демокрацията е уродлива, неефективна, създава разломи в обществото, особено в такива горещи времена, когато вашите опоненти могат да се възползват от нея. Така че най-голямата слабост, която Украйна може да прояви пред руснаците, би била една жизнеспособна политическа опозиция, която след това руснаците да подкрепят и да създадат още по-дълбоки разделения. И от украинска гледна точка, по време на война е необходимо единство на командването и лидерството. И ако не можете да подкрепите демокрацията, да подкрепите изборите по начина, по който биха били подкрепени в мирно време, сваляте това от дневния ред и просто се фокусирате върху спечелването на войната", коментира Ритър.

"Проблемът е човекът, който ще стане диктатор. Той не е подходящ за тази задача. Първо, защото бихте искали вашият диктатор да бъде честен, да бъде човек, който не може да бъде подкупен с власт или пари, човек, който го е грижа за Украйна", добавя експертът.

Такъв човек трябва да се фокусира единствено върху спечелването на войната, но Зеленски се фокусира само върху поддържането на корупцията, смята Ритър.

"Цялата работа е в корупцията. Всичко, което той прави, за да спечели войната, има корупционен компонент. Става въпрос за набавяне на повече ресурси, като се знае, че значителен процент от тях ще бъдат присвоен от политическия и икономически елит, за да се обогатят. Точно така работи Украйна. Зеленски е най-лошият човек за тази работа. Той не е политик, той е комик", обясни анализаторът Скот Ритър.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027