Скандал по френски: Новият министър на образованието изпраща децата си в частно училище

ЕС и Свят 15.01.2024 16:09 Снимка: ДНЕС+

Скандал по френски: Новият министър на образованието изпраща децата си в частно училище

Новият министър на образованието на Франция Амели Удеа-Кастера е подложена на все по-голям натиск заради решението си децата ѝ да посещават частно училище, което засенчва опита на президента Еманюел Макрон да поднови втория си мандат, предаде АФП.

Опонентите ѝ поставят под въпрос настояването ѝ да изпрати едното си дете в частно училище заради недостига на персонал в държавното му заведение във все по-ожесточен и личен спор.

Удеа-Кастера беше един от основните печеливши при пренареждането миналата седмица, като бившата френска шампионка по тенис за юноши получи министерството на образованието наред с досегашния си ресор като министър на спорта.

Начело на новото суперминистерство тя ще ръководи подготовката за Олимпийските игри през 2024 г. в Париж, както и ще се занимава с един от най-чувствителните въпроси във френската политика.

Тя заяви, че е избрала да премине в частен сектор заради "многото учебни часове без сериозен заместник" на учителя в държавното училище на сина ѝ.

Говорейки пред репортери по време на първото си посещение в училище в качеството си на министър, тя заяви, че ѝ е "омръзнало, както на стотици хиляди семейства" в цяла Франция.

И тримата синове на Удеа-Кастера, която е омъжена за президента на френския фармацевтичен гигант Sanofi Фредерик Оде, вместо това са посещавали престижното училище "Станислас", католическо учебно заведение близо до дома ѝ в Париж.

Частното училище е разследвано от Министерството на образованието от миналата година заради публикации в пресата за хомофобско и сексистко поведение.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957