Си Цзинпин към Путин: Заедно ще браним справедливостта по света, приятелю

ЕС и Свят 16.05.2024 14:04 Снимка: ДНЕС+

Си Цзинпин към Путин: Заедно ще браним справедливостта по света, приятелю

Китайският президент заяви на пресконференция след срещата си с Владимир Путин, че двете страни са се обединили около мнението, че само „политическо решение“ може да сложи край на конфликта в Украйна и това е единственият „правилен път“.

Си Цзинпин допълни още, че Китай ще очаква европейският континент да възстанови мира и стабилността и посочи, че страната му ще продължи да упражнява конструктивна роля в това отношение.

От думите му се разбра, че Китай и Русия ще продължат с усилията си „да пазят справедливостта в света“.

Въпреки някои превратности нашите взаимоотношения остават крепки, устоявайки на предизвикателствата на днешната геополитическа реалност. Ние сме добър пример за останалите сили за уважение и искреност. Развитието на нашите отношения заздравява мира, стабилността и просперитета на региона и света, е казал Си Цзинпин на руския президент по време на срещата им при закрити врата, съобщиха от пресцентъра на китайското МВнР.

Китайският лидер е подчертал пред стопанина на Кремъл, че приятелството им ще продължи да се укрепва и в бъдеще и заедно ще бранят световната справедливост.

Си Цзинпин е уверил още, че Китай е на разположение да си сътрудничи с Русия като добри съседи, приятели и съюзници, които си имат доверие един на друг.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955