Си Дзинпин: Китай няма намерение да води студена или гореща война

ЕС и Свят 23.09.2020 08:31 Снимка: ДНЕС+

Си Дзинпин: Китай няма намерение да води студена или гореща война

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред Общото събрание на ООН във вторник, че Пекин "няма намерение да води нито студена, нито гореща война с която и да е държава", докато напрежението между Китай и САЩ нараства, съобщава "Ройтерс".

"Ще продължим да намаляваме различията и да разрешаваме спорове с другите чрез диалог и преговори. Няма да се стремим да развиваме само себе си или да участваме в игра с нулева сума", каза Си Дзинпин на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Китай подкрепя водещата роля на ООН в международните отношения, във връзка с което ще предостави 50 милиона долара в подкрепа на плана за хуманитарна реакция на ООН за пандемията с коронавируса.

"Подкрепяме водещата роля на ООН в международните отношения. В тази връзка обявявам нашето решение да предоставим още 50 милиона долара в подкрепа на плана за хуманитарна реакция на ООН на пандемията, да отпуснем 50 милиона долара на доверителния фонд Китай-ФАО (Организация за прехрана и земеделие на ООН), удължаване на Фонда за мир и развитие на Китай и ООН за пет години след изтичането му през 2025 г., създаване на Център за географско знание и иновации в рамките на ООН и Международен център за големи данни за устойчиви цели и развитие в полза на изпълнението на Програмата на ООН за устойчиво развитие за периода до 2030 г."

"Изправени пред вируса, ние трябва да засилим солидарността и да преодолеем това заедно. Трябва да следваме ръководството на науката, да дадем водещата роля на Световната здравна организация", каза Си. "Всеки опит за политизиране на въпроса или заклеймяване трябва да бъде отхвърлен."/news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965