Щедри подаръци от Турция: безплатни дронове "Байрактар" за Украйна

ЕС и Свят 30.06.2022 18:04 Снимка: ДНЕС+

Щедри подаръци от Турция: безплатни дронове "Байрактар" за Украйна

Турската компания "Байкар" подари три дрона "Байрактар" на украинската армия. Това не е първият подобен подарък. Твърди се, че това няма как да стане без съгласието на президента Ердоган. Какво се знае за "Байкар"?

Турската компания, производител на безпилотни летателни апарати "Байкар" реши да изпрати безвъзмездно на Украйна още три от дроновете "Байрактар". Парите за тяхното закупуване бяха събрани от публична кампания за дарения в подкрепа на украинската армия, но от "Байкар" отказаха да приемат събраната сума. От компанията настояха набраните средства в рамките на кампанията да бъдат предоставени на украинската армия, предава "Дойче веле".

Не за първи път "Байкар" подарява дронове на нападнатата от Русия страна. В началото на юни в Литва също бяха събрани дарения за Украйна - за закупуването на един дрон "Байрактар". Но и тогава от "Байкар" отказаха да вземат парите на литовците и доставиха дрона безплатно. Турската компания не съобщава каква е цената на един дрон. Знае се обаче, че в Литва бяха събрани 5,9 милиона евро.

Благодарност от Украйна, оплаквания от Русия

Безпилотните дронове са от първостепенна важност за украинската отбрана. Според данни, събрани от отворени източници в блога Oryx, цитиран от американския "Форбс", дроновете "Байрактар", използвани от украинската армия, са унищожили 6 бронирани бойни машини, 5 артилерийски установки, 1 многоцелева ракетна установка, 2 зенитни оръдия, 10 хеликоптера, 6 военни кораба, 3 командни пункта, 1 комуникационна станция, 2 логистични влака и множество камиони за снабдяване. Твърди се, че в началото на войната украинските военни са разполагали с 30 такива безпилотни летателни апарата и че в сражения са загубили само 8 от тях.

Руското правителство не закъсня с оплакването си към Анкара за безвъзмездната помощ, която "Байкар" оказва на украинската армия. Турските власти обаче твърдят, че това е изцяло частна сделка, в която те не могат да се намесват. Въпреки че Турция не е обявявала никаква военна помощ за Украйна, частната подкрепа, оказвана от "Байкар" едва ли идва без знанието и одобрението на Ердоган, пише европейското издание "Euractiv". Единият от двамата директори на компанията е Селчук Байрактар - съпруг на една от дъщерите на турския президент.

Как "Байкар" стававодеща компания напазара

Семейната компания, основана през 1986 година като доставчик на автомобили, се е превърнала в най-големия доставчик на военна техника в Турция за 2021 година. Фокусът на двамата братя Байрактар, които са основатели на компанията, се измества през 2005 година върху оръжейните технологии. Годишно се произвеждат до 200 безпилотни дрона.

Безпилотните летателни апарати на "Байкар" добиват особена популярност преди две години: когато Азербайджан ги използва успешно във войната с Армения, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). И така дроновете, които преди това са били използвани основно в турските военни операции срещу кюрдите, започват да се търсят по цял свят, като от компанията информират, че са доставяли безплиотните си летателни апарати в 21 държави по света, сред които и Полша. "Целият свят е наш клиент", казва Селчук Байрактар.

Плановете на братята Байрактар включват и създаване на таксиметрови дронове. "За целта трябва да разработим по-качествена автономна технология, състояща се от изкуствен интелект. Това ще доведе до революция в начина, по който хората могат да се придвижват в градовете", коментира пред ФАЦ Селчук Байрактар.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648