Шолц: Повече ВЕИ-та са ключът към ниските цени на електроенергията

ЕС и Свят 07.05.2023 09:40 Снимка: ДНЕС+

Шолц: Повече ВЕИ-та са ключът към ниските цени на електроенергията

Увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, а не субсидиите, е ключът към по-ниските цени на електроенергията за енергоемката промишленост на Германия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Индустриалните компании в Германия твърдят, че цените на електричеството са твърде високи в сравнение с други страни, което поставя германската тежка промишленост в структурно неизгодно положение спрямо други производствени центрове като Съединените щати и Китай.

Министерството на икономиката на Германия, ръководено от Роберт Хабек от Зелените, публикува по-рано тази седмица план за субсидирана цена от 6 цента за киловатчас (kWh) до 2030 г. Но финансовото министерство на коалиционното правителство на Шолц бързо отхвърли схемата за субсидиране, заявявайки, че няма бюджет за нея.

Вече има региони, където производството на електроенергия е толкова евтино, колкото искаме да бъде, така че промишлените операции да могат да надделеят срещу глобалната конкуренция без субсидии, посочи Шолц. За да разшири това за цяла Германия, канцлерът поясни, че трябва да се направи всичко в неговите правомощия, за да се стимулират мрежите за пренос на електроенергия и производството на възобновяема енергия.

Вече знаем, че ще имаме по-ниски цени на електроенергията, след като постигнем целта си възобновяемите енергийни източници да доминират производството на електроенергия в Германия, каза още Шолц.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648