Шестима ранени при нападение с нож в Германия

ЕС и Свят 14.05.2022 14:31 Снимка: ДНЕС+

Шестима ранени при нападение с нож в Германия

Най-малко шестима души са били ранени, след като мъж ги атакува с нож в пътнически влак близо до западния германски град Аахен, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Заподозреният е задържан от полицията, съобщи "Дойче веле".

Няколко от пострадалите са настанени в болница. Никой от пътниците не е с опасност за живота. Жертвите са получили рани по ръцете и порезни рани по лицата.

Заподозреният е удрял пътниците "безразборно и произволно". Намерението на извършителя е било да нарани възможно най-много хора.

Заподозреният е 31-годишен мъж, роден в Ирак, въпреки че гражданството му остава неясно

Разследващите разследват възможен екстремистки мотив зад нападението.

През 2017 г. мъжът е бил обозначен от властите като човек, потенциално изложен на риск от религиозна радикализация, след като поведението му се промени значително през времето, когато живееше в бежански приют, каза Руел. Оттогава обаче повече инциденти не е имало.

60-годишен федерален полицай, който не е на работа по това време и случайно е пътувал във влака, е успял да задържи заподозрения мъж с помощта на други двама пътници, съобщиха служители. По време на атаката във влака е имало 270 пътници.

На мястото са били изпратени около 200 полицаи. Властите отцепиха района, докато разследванията продължават.

Припомняме, че ден по-рано полицейски служители в Есен (провинция Северен Рейн-Вестфалия) в Западна Германия предотвратиха възможна терористична атака в едно от местните училища.

Специални части са нахлули в апартамента на 16-годишен ученик от училище "Дон Боско", в което учат около 800 ученици. В апартамента на младежа, намиращ се само на 800 метра от училището, служителите на реда са открили над 10 самоделни бомби, включително опасна бомба с пирони. От осколките след евентуална експлозията на устройството, както пише вестникът, е можело да загинат хора. Разследващите са открили и няколко арбалета и други самоделни оръжия.

Полицията, според вестника, е тръгнала по следите на предполагаемия извършител по сигнал от съученик. В четвъртък сутринта училището беше отцепено от служители на реда - те искат да изключат възможността заподозреният да е заложил взривно устройство в сградата на учебното заведение.

Предполагаемият извършител вероятно принадлежи към дясноекстремисткия спектър. При претърсванията се твърди, че е намерен манифест, който ясно показва това. В него са били застъпени ксенофобски идеи.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648