Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

ЕС и Свят 03.06.2020 18:56 Снимка: ДНЕС+

Шефът на Пентагона против разполагане на армията по улиците на САЩ

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че няма основания да се задейства Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.) за потушаване на бунтовете в страната след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да задейства закона и да разположи армията за възстановяване на обществения ред след седмица на палежи, грабежи и сблъсъци с полицията.

"Не подкрепям задействане на Insurrection Act", категоричен Еспър. Според него използването на войници на активна служба в ролята им на правоприлагащ орган трябва да бъде като последен вариант и само при най-неотложната и крайна ситуация. "Ние не сме в една от тези ситуации сега", добави той.

Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам, че Националната гвардия е най-добре подготвена да помогне на гражданските власти и при такива ситуации в подкрепа на полицията, каза Еспър пред журналисти в Пентагона, цитиран от "Гардиън" и Си Ен Ен.

"Казвам го това не само като военен министър, но също и като бивш военнослужещ и бивш член на Националната гвардия", изтъкна министърът.

В понеделник вечерта Тръмп заяви, че войниците от Националната гвардия трябва да "доминират по улиците" или ще задейства Insurrection Act от 1807 г. за изпращане на армията в щатите, които са най-засегнати от протестите.

Военният министър каза, че той и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили са планирали да посетят членове на Националната гвардия, които са били на служба до Белия дом, докато са придружавали Тръмп до църквата "Сейнт Джон" в понеделник. Но Еспър каза, че пътят, по който са поели до църквата и обратно не им е дал възможност да го направят. Вместо това Еспър и Мили придружиха Тръмп за снимка до църквата, което предизвика скандал.

Еспър обясни, че предварително е бил уведомен, че Тръмп ще посети църквата в понеделник вечерта, но не е знаел, че това посещение ще се превърне във възможност за снимка.

Шефът на Пентагона нарече убийството на Джордж Флойд "ужасно престъпление" и подчерта, че замесените полицаи трябва да бъдат "подведени под отговорност за убийството му".

Според него "расизмът е реален в САЩ и ние трябва да направим най-доброто от нас, за да го признаем, да се изправим срещу него и да го изкореним"./news.bg

CHF CHF 1 1.81129
GBP GBP 1 2.14119
RON RON 10 4.01171
TRY TRY 10 2.20477
USD USD 1 1.68113