Шефът на ЕК ще притисне евролидерите за таван на цената на газа

ЕС и Свят 05.10.2022 15:34 Снимка: ДНЕС+

Шефът на ЕК ще притисне евролидерите за таван на цената на газа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще подчертае пред лидерите на ЕС необходимостта от таван на цената на газа и от гаранции, че всички мерки за финансова подкрепа позволяват лоялна конкуренция, съобщава "Ройтерс"

Правителствата на ЕС обсъждат тавана на цената на газа от седмици, без да постигнат споразумение. Докато повечето страни членки на ЕС подкрепят някаква форма на ценово ограничение, Германия, Дания и Нидерландия са против подобна мярка заради опасения относно сигурността на доставките.

В реч пред Европейския парламент в Страсбург Фон дер Лайен заяви, че ще представи пътна карта в писмо до лидерите, които ще се съберат за среща в Прага утре.

Тя подчерта, че Европейският съюз трябва да гарантира, че отделните страни членки няма да се конкурират за газ на световните пазари и да повишават цените.

Според нея ЕС трябва да засили преговорите си с доверени партньори и да разгледа възможността за съвместни доставки, като се започне с газ, използван за производство на електроенергия.

Относно синьото гориво като цяло Фон дер Лайен предложи временно решение под формата на ценови таван до въвеждането на нов ценови индекс в ЕС. Основният ценови показател TTF зависи от доставките по тръбопроводи и вече не е представителен за пазар, който включва повече втечнен природен газ, поясни тя.

"Това е временно решение, докато не бъде разработен нов ценови индекс на ЕС, който да гарантира по-добро функциониране на пазара. Комисията започна работа по това", отбеляза Фон дер Лайен пред евродепутатите.

Шефът на ЕК изтъкна, че енергийната криза изисква изключителни мерки, но е от първостепенно значение ЕС да запази равни условия.

Комисията заяви, че води преговори с Германия за нения пакет от подкрепа от 200 милиарда евро, който според критиците заплашва да наруши конкуренцията в ЕС.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648