Северна Корея, съобщи и за 21 починали, след като призна за първи случаи на Covid-19

ЕС и Свят 14.05.2022 13:53 Снимка: ДНЕС+

Северна Корея, съобщи и за 21 починали, след като призна за първи случаи на Covid-19

Северна Корея съобщи за 21 нови смъртни случая от „треска“ тази сутрин. Данните на здравните власти сочат, че повече от половин милион души са се разболели в цялата страна - само два дни, след като страната потвърди първите си случаи на Ковид-19.

Въпреки че активира своята „система за максимално спешна карантина“, за да забави разпространението на болестта сред неваксинираното си население, Северна Корея отчита десетки хиляди нови случаи на ден, предаде АФП.

Само в петък „над 174 440 души са имали треска, най-малко 81 430 са преболедували, и 21 са починали в страната“, съобщи официалната корейска централна новинарска агенция.

Северна Корея потвърди в четвъртък, че силно заразният вариант на Omicron е бил открит в столицата Пхенян, като лидерът Ким Чен Ун е наредил налагането на локдауни в градове и окръзи в цялата страна.

След две години почти пълен локдаун в страната, поддържан с голяма икономическа цена от началото на пандемията, Пхенян призна, че вирусът е проникнал и в Северна Корея.

„Броят на лицата с треска от края на април до 13 май е над 524 440“, съобщи агенцията. Общо починали са 27 души.

„Не е трудно да се предположи, че всички тези случаи на „треска“ всъщност са Ковид, като се има предвид пълната липса на Пхенян да провежда тестове на населението“, коментира Чеонг Сеонг-чанг от института Sejong. Експертът предполага, че реалният брой на заразените и починалите може да бъде по-висок от официално декларираните заради многото асимптоматични случаи. Темпът на заразяване расте много бързо, допълни Сеонг-чанг.

Северна Корея има разпадаща се здравна система – една от най-лошите в света – и й липсват основни лекарства и оборудване, твърдят експерти.

Без ваксини срещу Ковид, без лекарства за антивирусно лечение или капацитет за масово тестване, Северна Корея трудно ще се справи с масовото огнище на вируса, предупреждават експерти. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648