Северна Корея подкрепи Китай за Хонконг

ЕС и Свят 30.05.2020 08:45 Снимка: ДНЕС+

Северна Корея подкрепи Китай за Хонконг

Северна Корея изрази в събота подкрепата си за китайското законодателство за национална сигурност, като заяви, че това е законна стъпка за защита на сигурността на страната.

"Тъй като Хонконг е проблем, който се отнася изцяло за вътрешните работи на Китай, другите държави нямат думата по въпроса", съобщи държавната информационна агенция KCNA, цитирайки представител на външното министерство на КНДР. Ние категорично се противопоставяме и отхвърляме външната намеса, която е в ущърб на сигурността и социалното и икономическото развитие на Хонконг."

Припомняме, че Хонконг предупреди Съединените щати да не се включват във вътрешния дебат относно новите закони за национална сигурност, които се налагат от Китай, и предупреди, че отмяната на специалния статут на финансовия хъб съгласно американския закон може да отскочи сериозно към американската икономика.

"Всякакви санкции са нож с две остриета, който не само ще навреди на интересите на Хонконг, но и значително на тези на САЩ", заяви правителството на Хонконг.

Те допълват, че от 2009 до 2018 г. търговският излишък от САЩ в размер на 297 милиарда долара с Хонконг е най-големият сред всички търговски партньори на Вашингтон и 1300 американски фирми са базирани в града.

Пекин казва, че новото законодателство ще се занимае с отцепването, подкопаването, тероризма и чуждестранната намеса в града.

Министерството на обществената сигурност на Пекин заяви, че ще "ръководи и подкрепя" полицията в Хонконг, която трябва да е независима от Китай.

По-рано държавният департамент на САЩ заяви, че не може "вече да удостоверява, че Хонконг продължава да гарантира (диференцирано) третиране" от Пекин.

Най-добрият икономически съветник на Тръмп Лари Кудлоу предупреди, че Хонконг, който се ползва със специални привилегии съгласно американския закон, основан на високата си степен на автономия от Пекин, може да се наложи сега да се третира като Китай по търговски и други финансови въпроси.

Китайските власти и подкрепеното от Пекин правителство на Хонконг твърдят, че няма заплаха за високата степен на автономност на града и интересите на чуждестранните инвеститори ще бъдат запазени.

Много обикновени жители на Хонконг обаче смятат, че градът им е изправен пред историческа промяна.

Лидерът на Хонконг Кари Лам коментира, че законодателството е необходимо поради "терористична заплаха".

Европейският съюз съобщи, че налагането на закон за национална сигурност на Китай в Хонконг ще навреди на отношенията с Пекин, но въвеждането на санкции няма да разреши кризата./news.bg

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551