Съюзник на Ердоган се оттегли заради спор

ЕС и Свят 24.11.2020 20:11 Снимка: ДНЕС+

Съюзник на Ердоган се оттегли заради спор

Един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция подаде оставка след спор за освобождаването на затворници, информира АФП.

Бившият вицепремиер Бюлент Арънч предизвика политическо сътресение миналата седмица с призив да се освободят активистът Осман Кавала и бившият лидер на кюрдската Демократична партия на народите Селахитин Демирташ.

Те са в затвора съответно от 2017 и 2016 г. по различни наказателни случаи, които привлякоха световно обществено внимание.

Арънч заяви, че е шокиран от факта, че Кавала все още е задържан. Той отбеляза пред телевизия, че активистът трябва да бъде освободен.

Когато чета тези обвинения срещу Кавала, казах, че дори дете не би написал това, подчерта турският политик.

Кавала бе обявен от турския лидер Реджеп Ердоган за агент на американския милиардер Джордж Сорос.

Правителството обвинява Демирташ, че е подбудил кръвопролитните протести през 2014 г., когато кюрдите излязоха по улиците заради решение на Анкара да не се бори срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Северна Сирия.

Коментари на Ердоган и появата на Арънч по телевизията увеличиха спекулациите, че Кавала и Демирташ могат да бъдат освободени.

В неделя обаче турският лидер се дистанцира от коментарите на Арънч и заяви, че Турция никога няма да бъде с Кавала на този свят.

Арънч подаде оставка от Висшия консултативен съвет към президента със съобщение в "Туитър". Той написа, че очевидно Турция се нуждае от съдебна и икономическа реформа.

Президентството потвърди, че Ердоган е приел оставката на Арънч.

Арънч бе един от основателите на Партията на справедливостта и развитието, но през последните години двамата влязоха в противоречия.

През 2015 г. той коментира, че партията е изгубила духа си "ние" и се е превърнала в "аз"./news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868