Съветът за сигурност призова за спиране на огъня в Йемен

ЕС и Свят 13.05.2021 10:40 Снимка: ДНЕС+

Съветът за сигурност призова за спиране на огъня в Йемен

Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно спиране на боевете в Йемен в сряда, като заяви, че само трайно прекратяване на огъня и политическо уреждане могат да сложат край на шестгодишния конфликт в най-бедната нация в арабския свят, с най-тежката хуманитарна криза в света в момента, предаде АП.

Изявлението за пресата на съвета последва брифинг на специалния пратеник на ООН Мартин Грифитс, който заяви, офанзивата на бунтовниците хуси е причинила смъртта на деца, а разселените хора в Мариб живеят в страх за живота си.

През 2014 г. хусите завладяха столицата Сана и голяма част от северната част на Йемен, прогонвайки правителството на президента Абед Рабо Мансур Хади в изгнание. Подкрепената от САЩ коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се намеси през следващата година срещу хусите с цел възстановяване на управлението на Хади. Засилените боеве в Мариб дойдоха на фона на международен и регионален дипломатически натиск за прекратяване на конфликта.

"Колкото по-дълго продължава офанзивата на Мариб, толкова по-голям е рискът за по-широката стабилност и социалното сближаване на Йемен", предупреди Грифитс. "Това може да доведе до прехвърляне на конфликти в други области в Йемен. Йемен е нестабилна държава."

Грифитс изрази опасение, че офанзивата на Мариб може да внуши на някои, че войната може да бъде спечелена военно, но той каза, че военното завоевание само ще подхрани по-нататъшни цикли на насилие и вълнения. Той каза, че Йемен може да се управлява ефективно само чрез "приобщаващо партньорство" на "различни политически сили и компоненти".

Шефът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок каза пред съвета, че около 25 000 души са избягали от боевете в Мариб, много за втори или трети път. Ако боевете не спрат, каза той, до 385 000 души могат да бъдат изселени през следващите месеци." Лоукок предупреди, че "гладът все още дебне страната, като пет милиона души са само на крачка от глад", а случаите на COVID-19 все още нарастват, "тласкайки здравната система към колапс". Гладът, болестите и други нещастия са резултат от войната и затова "толкова важно е да спрем боевете", каза той.

От март 2020 г. Грифитс се опитва да накара хутите и правителството да се ангажират за прекратяване на огъня в цялата страна, да отворят отново летището в Сана за търговски трафик, да осигурят непрекъснат поток на гориво и стоки през главното пристанище Ходейда и да възобновят политически процес, целящ постигане на политическо уреждане./news.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386