Състоянието на 59-годишния Роберт Фицо е тежко, всичко ще се реши в следващите часове

ЕС и Свят 15.05.2024 18:28 Снимка: АР/БТА

Състоянието на 59-годишния Роберт Фицо е тежко, всичко ще се реши в следващите часове

Писател опозиционер е стрелял по него.

Какво знаем за атентата срещу премиера на Словакия

Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо, срещу когото днес бе извършено покушение, е тежко. Той е ранен в корема и ръката. Откаран е с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, защото според лекарите състоянието му не позволява транспортиране до столицата Братислава - много е далече. Предстои да му бъде направена операция, съобщават местните медии.

Атентат срещу премиера на Словакия, простреляха няколко пъти Фицо

На страницата на 59-годишния политик във Facebook се появи публикация, която гласи:

Срещу Роберт Фицо днес бе извършен атентат след заседание на правителството в град Хандлова, когато е отишъл при малка група поддръжници, с които да се ръкува. Ранен е на няколко места и в момента е с опасност за живота. В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като транспортирането му до Братислава би отнело твърде много време поради необходимостта от спешна операция. Всичко ще се реши през следващите няколко часа.

Нападателят, който е задържан, е 71-годишен пенсионер на име Юрай Ч. от град Левице. Мотивите му са неизвестни. Според някои словашки медии става дума за словашкия писател Юрай Чинтула. Освен основната си дейност, той е бил активист на либералната партия "Прогресивна Словакия". Преди опита за убийство той е извикал на премиера: "Робо, ела тук" - и е открил огън.

Оръжието, с което е извършено престъплението е законно притежавано.

Снимка: БТА/AP

След новината за атентата последваха реакции от страна на редица европейски лидери.

Премиерът на Полша Доналд Туск изрази подкрепа за Фицо след опита за убийство. "Роберт, мислите ми са с теб в този много труден момент", написа той в социалната мрежа X.

"Новината за прострелването на словашкия министър-председател Роберт Фицо е шокираща", заяви чешкият министър-председател Петр Фиала в социалната мрежа X. Пожелавам на г-н министър-председателя да се оправи възможно най-скоро. Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото.

Снимка: БТА/AP

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е шокиран от "отвратителното нападение" срещу Фицо. "Молим се за бързото му възстановяване! Бог да благослови него и страната му!" - написа унгарският министър-председател в X.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361