Атентат в Словакия - простреляха премиера Роберт Фицо

ЕС и Свят 15.05.2024 16:26 Снимка: ДНЕС+

Атентат в Словакия - простреляха премиера Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е животозастрашаващо

Опит за атентат бе извършен срещу словашкият премиер Роберт Фицо. Той е бил ранен при стрелба и е откаран в болница, пише АП. Инцидентът е станал в град Хандлова, на около 150 километра североизточно от столицата, според новинарската телевизия TA3. Според информацията министър-председателят е бил прострелян многократно. Опитът за покушение срещу него е осъществен пред Дома на културата в Хандлова, където заседава правителството. 

Премиерът е излязъл сред хората, насъбрали се пред сградата, когато е бил ранен. Охраната на Роберт Фицо го е вдигнала от земята и незабавно го е качила в автомобил, с който е бил откаран в спешното отделение на местната болница.

Според информация на изданието Aktualít премиерът е прострелян в стомаха и ръката.

Извършителят е задържан. 

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е животозастрашаващо, съобщи правителствената пресслужба в Братислава, цитирана от Ройтерс. Оттам добавиха, че той ще бъде транспортиран с хеликоптер в град Банска Бистрица, тъй като поради състоянието му не е възможно да бъде прехвърлен в столицата Братислава.

Правителствената пресслужба потвърди, че Фицо е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата в град Хандлова, където по-рано днес беше прострелян.

Премиерът на Словакия е отявлен привърженик на Русия в конфликта на страната с Украйна. Той смята, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Фицо дойде на власт с обещания да спре оръжието за Украйна, след като спечели премиерския пост за четвърти път на изборите през есента на миналата година. Той обаче не се добра до мнозинство и формира правителство с крайните националисти. 

 

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361