САЩ, Великобритания, Норвегия и Финландия изпращат сили за наблюдение на учения на Русия

ЕС и Свят 15.09.2021 15:56 Снимка: ДНЕС+

САЩ, Великобритания, Норвегия и Финландия изпращат сили за наблюдение на учения на Русия

Северният флот на Русия е регистрирал увеличаване на активността на чуждестранни разузнавателни служби по време на голямо руско учение в Арктика, съобщава "Интерфакс".

"По време на подготовката и провеждането на ученията имаше висока активност на морските и въздушните разузнавания на чужди държави, Северноатлантическия алианс, както и на негови отделни страни членки - САЩ, Великобритания, Норвегия", отбелязаха от пресслужбата на Северния флот.

"Самолети от базовата патрулна и разузнавателна авиация на САЩ, Норвегия и Финландия извършиха до 17 излитания във въздушното пространство на Баренцово море и пограничните с Руската федерация райони на Финландия", уточниха от щаба на флота.

Те отбелязаха, че в допълнение към норвежкия разузнавателен кораб "Marjata", хидрографският кораб "Echo" и фрегатата URO "Lancaster" на британския флот бяха допълнително изпратени за подобряване на морското разузнаване в Баренцово море.

Северният флот на Русия на 9 септември обяви началото на големи маневри в Арктика. Те включват около 50 кораба, 120 самолета и хеликоптера, както и около 8 хиляди военнослужещи. Практическите действия на силите на Северния флот ще се провеждат във водите на Баренцово, Кара, Чукчи и Източносибирско море, морето Лаптев, в района на Новосибирските острови, архипелага Земя Франс Йосиф, пресслужбата на съобщи флотът.

В сряда Северният флот на Русия започна да връща войски от маневри в арктическата зона./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448