САЩ увеличават доставките на газ, помогат на Европа да премине през зимата

ЕС и Свят 29.09.2022 09:50 Снимка: ДНЕС+

САЩ увеличават доставките на газ, помогат на Европа да премине през зимата

САЩ ще увеличат количествата втечнен газ, изпращан към Европейския съюз, за ​​да помогнат на европейските държави да заменят руския газ и да преминат през тази зима, каза Дон Грейвс, заместник-министър на търговията на САЩ, в интервю за "Аджерпрес".

Също така САЩ търсят, заедно със своите партньори от цял ​​свят, алтернативни ресурси на руския газ.

Румъния има специален потенциал, вътрешни ресурси и добре подготвени хора, за да привлече възможно най-много американски инвестиции и да бъде врата към региона, казва служителят от Вашингтон. В интервюто той също каза защо Съединените щати избраха Румъния за местоположението на първия модулен ядрен реактор NuScale.

Румъния и Черноморският регион са неразделна част от отбранителните способности на Европа и нейните икономики. НАТО остава силен, готов и способен да изпълни ангажиментите си по член 5, пише в прессъобщение на Министерство на търговията на САЩ.

Военните атаки на Русия и превземането на украински ядрени съоръжения, съчетани със заплахите й да задържи ядреното гориво, накараха много страни да поставят под съмнение твърдението на Москва, че е надежден ядрен доставчик.

Румъния има добре обучена, висококвалифицирана работна сила, имате привързаност към демократичните ценности и върховенството на закона, стабилна държава със стабилно правителство, имате достъп до логистични транспортни възли, водни пътища, така че да улеснява влизането и излизането на стоки и услуги от страната. И това наистина е вратата към целия регион за американските компании, така че ние вярваме, че това е точното време, точното място за САЩ да търсят да инвестират и да си партнират, коментира Грейвс.

От няколко години имаме споразумение между нашите държави за гражданска ядрена енергия и всъщност имаме друго споразумение, фокусирано конкретно върху малките модулни реактори. Знаем, че светът трябва да направи преход към чиста енергия, към възобновяеми източници и да се отдалечи от зависимостта от изкопаемите горива, не само поради нарастващата цена на изкопаемите горива, но и поради въздействието върху околната среда и изменението на климата.

Така че ние сме много съсредоточени върху подкрепата на Румъния, докато правите прехода към чиста енергия и следователно не разчита на близки държави, които могат да решат по прищявка на лидер да спрат енергията. Колкото повече можем да направим, за да донесем тази безопасна, надеждна енергийна технология в Румъния, мисля, че толкова по-добре е за вас и със сигурност е по-добре за всички нас в демократичния свят.

Разглеждаме всяка възможност да разширим отношенията си, тъй като са свързани с енергията и да намерим начини да помогнем на Румъния да направи този преход, така че редица технологични решения, включително ядрена енергия, слънчева енергия, вятър. Но знаем, че това е преход във времето и затова искаме да работим с Румъния, за да направим този преход по начин, който защитава сигурността на Румъния и жизнеспособността на икономическата сигурност.

Съединените щати, ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че защитаваме икономическата сигурност и подкрепяме енергията за Европа, включително за тази част на Европа, Южна и Източна Европа. Много е важно да сме заедно, като партньори. Ето защо Съединените щати се включиха в енергийния съвет ЕС-САЩ, за да намерят конкретни начини, по които можем да се справим с тази криза, създадена от Русия, а не от някой друг.

Съединените щати правят каквото могат, за да идентифицират допълнителни източници на енергия, включително нефт и газ, но също така, трябва да преминем възможно най-бързо към нови технологии, като тези малки модулни реактори, което според нас е добро както средносрочно, така и дългосрочно решение за страни като Румъния и за много други страни в цяла Европа.

Президентът Байдън вече е разговарял с ЕС, както и с президенти и правителствени ръководители в целия ЕС и е поел ангажименти да разшири доставката на LNG. Но също така работим с нашите партньори от цял ​​свят за идентифициране на източници на допълнителен газ и нефт. Ние правим това и смятаме, че ще продължим да намираме нови източници на енергия, за да подкрепим Европа в тази неоправдана инвазия. Нямаше да сме в това положение, ако не беше Владимир Путин. Така че ще направим каквото можем - и останалият свят работи с нас - за да гарантираме, че Европа има това, от което се нуждае, за да премине през тази зима.

Очевидно икономиката в целия свят щеше да е на много различно място, ако не беше неоправданото решение на Путин да нахлуе в суверенна държава и ние, Съединените щати, заедно със свободните и демократични народи по света стоим зад Украйна и винаги ще стоим зад Украйна и страните, които са под заплаха за техните суверенни права.

Мисля, че световната икономика очевидно понася удари, в резултат на което виждаме огромни предизвикателства, свързани с доставките на нефт и газ, както и с храна, защото не сме в състояние да насочим зърното от Украйна към световните пазари.

Но Съединените щати работят много тясно с Европа и с други части на света, както казах, за идентифициране на нови източници на енергия, но също така и за намаляване на цените на енергията, както и за разширяване на нашето производство на храна и с други страни, които са в състояние да разширят производството си на храни. Защото, отново, това не е нещо, което ние започнахме, но ние ще стоим до Украйна до самия край, докато Путин сложи край на тази война и ние също ще застанем до останалия свят, като гарантираме, че светът има храна и енергията, от която се нуждае, за да продължи и да успява.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648